Na terenu več sto gasilcev

(Foto in video) Dalmacija v plamenih: V večernih urah izbruhnil še tretji večji požar

S.R.
30. 7. 2024, 22.10
Posodobljeno: 30. 7. 2024, 22.38
Deli članek:

Hrvaški gasilci se od jutra borijo z obsežnim požarom, ki je izbruhnil v bližini Šibenika. Popoldne je zagorelo še v bližini Zadra, v večernih urah pa je odjeknila še vest o požaru južno od Makarske.

Facebook / Vatrogasci - 193
Zvečer je požar izbruhnil pri naselju Tučepi južno od Makarske.

Po poročanju portala Dalmacija Danas je v večernih urah izbruhnil požar na območju naselja Tučepi južno od Makarske. Požar se je začel širiti v smeri juga proti naselju Podgora, na terenu pa so vse razpoložljive sile s tamkajšnjega območja, na pomoč pa jim utegnejo priskočiti še gasilci iz Splita. Informacije o intervenciji so še skope, a je jasno, da tudi na tem območju požar, ki je zajela suho travo in makijo, razpihuje veter. Po neuradnih informacijah Jutarnjega lista je ta požar izbruhnil po tem, ko je na cesti zagorel avtomobil. Dalmacija Danas medtem poroča, da so po njihovih neuradnih informacijah v Tučepih gostje začeli zapuščati hotele, domačini pa so močno v skrbeh.

Poročali smo že o požaru v bližini Skradina pri Šibeniku. Ta je izbruhnil že v jutranjih urah in je po zadnjih informacijah zajel približno 500 hektarjev nizkega rastlinja in borovega gozda. Z njim se še vedno borijo številni gasilci, pri čemer obstaja možnost, da bi se razširil v smeri naselja Dubravica in Nacionalnega parka Krka. V večernih urah je bilo sicer najhuje na območju med Rupo in Plastovim. S požarom se še vedno bori 125 gasilcev s 45 vozili ter kanaderji in air tractorji. Slednji pomagajo tudi pri drugem požaru, ki je popoldne izbruhnil na območju Zadra. Gasilcem veliko težavo predstavlja zahteven in hribovit teren, pa tudi močna, orkanska burja, ki spreminja smer, je zvečer pojasnil gasilski poveljnik Darko Dukić. Med gašenjem se je lažje poškodoval gasilec, še eno gasilsko vozilo pa se je prevrnilo, a jo je posadka odnesla brez poškodb. Na območju so sicer nenehno odzvanjale eksplozije, mine, ostanki iz vojnih časov. Pred zublji jim je sicer uspelo rešiti naseljena območja, je pa ogenj zajel več zapuščenih objektov in odlagališče avtomobilov, ki se nahaja globoko v gozdu. Dukić je poudaril, da gasilce čaka težka noč, a da evakuacija ni več potrebna. Prebivalce je sicer pozval, naj ostanejo v bližini hiš.

Kar zadeva požar pri Zadru, natančneje v bližini naselja Smoković, so bili gasilci bolj uspešni in so širjenje uspeli zaustaviti. Morali so sicer evakuirati otroke in starejše iz bližnjega romskega naselja. Požar je tam zajel tudi vojašnico, na terenu so tako pomagali tudi vojaki. Stanje na tem požarišču je nekoliko bolj zadovoljivo, saj je požar v veliki meri pod nadzorom. Po zadnjih podatkih je tam na terenu 60 gasilcev, ki jim tako kot pri Šibeniku pomagajo kanaderji in air tractorji.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste