58.000 ugrizov na leto

Indijca ugriznila kača, on pa njo nazaj, krajšo je potegnila kača

M.G.
9. 7. 2024, 16.22
Posodobljeno: 9. 7. 2024, 16.23
Deli članek:

Ko je prejšnji torek 35-letnega Indijca med dremežem iznenadila kača in ga ugriznila, jo je ta brez pomisleka takoj dvakrat ugriznil nazaj. Na koncu je moški preživel, kača pa je zaradi ugriza umrla.

Profimedia
(slika je simbolična)

Prejšnji torek se je v goratem območju blizu mesta Nawada v Biharju v Indiji zgodil nenavaden incident, v glavni vlogi pa sta bila 35-letni Santosh Lohar in pa neznana vrsta kače. Ko je Lohar med delovnim odmorom malce zadremal, se je zgodilo, da se je do njega priplazila kača, ki ga je ugriznila, ker se je ustrašila, ko se je speči Santosh po koncu odmora začel premikati. Indijec po ugrizu niti malo ni okleval, brž je prijel plazilca in ga sam dvakrat ugriznil nazaj, saj v nekaterih delih Indije obstaja vraževerje, da če ugrizneš kačo, potem kačji strup preneseš nazaj na plazilca.

"V moji vasi velja prepričanje, da če te ugrizne kača, jo moraš dvakrat ugrizniti nazaj, da s tem nevtraliziraš strup," je Lohar povedal za India Today. Vrsta kače, ki ga je ugriznila, ni potrjena, je pa umrla za posledicami človeškega ugriza. Po ugrizu so Loharja sodelavci hitro odpeljali v najbližjo bolnišnico. Tam so ga zadržali čez noč, po poročanju Times of India je prejel protistrup na katerega se je njegovo telo dobro odzvalo, naslednji dan pa je lahko že sam odšel iz bolnišnice.

V Indiji sicer domuje kar nekaj izredno strupenih vrst kač. Med najnevarnejšimi so zagotovo indijska kobra (znana tudi kot kobra z očali), navadni krait, Russellov gad in navadni gad. Te štiri vrste včasih imenujemo "veliki štirje" zaradi njihovega močnega strupa in deleža ugrizov na človeka, ki jih povzročijo. Glede na študijo iz leta 2020 je samo Russellov gad med letoma 2000 in 2019 povzročil 43 odstotkov kačjih ugrizov v Indiji, kraiti so predstavljali 18 odstotkov ugrizov, kobre pa 12 odstotkov. Kmetijski delavci, prebivalci podeželja in tisti, ki imajo prebivališča v bližini kačjih habitatov, so izpostavljeni večjemu tveganju, da jih ugriznejo strupene kače. Po isti študiji je bilo od leta 2000 do 2019 1,2 milijona smrti zaradi kačjih ugrizov (povprečno 58.000 na leto).

Zanimivosti

slovenija, slovenske-železnice, železnice, vlaki, pot-z-vlakom, vožnja-z-vlakom
Zanimivosti

Ugodne abonentske vozovnice za vlak pomembno prispevajo k zmanjšanju CO2 v našem okolju

prašič
Umetna inteligenca

Kmetje bodo lahko s telefonom ugotovili čustveno stanje svojih prašičev

nagon_1
Trajekt Estonia

Nagon iz kamene dobe še vedno ogroža življenja

henry kissinger
Henry Kissinger

Največji cinik hladne vojne

podgana
Na pomoč

(Video) V francoskih mestih nad kolonije podgan kar s pomočjo dihurjev

slika
Zanimivosti

JYSK nadaljuje s prenovo slovenskih otroških letovišč z namenom omogočanja boljšega spanca otrok in mladostnikov