Napad v Franciji

Francoska policija ubila moškega, ki je želel zažgati judovsko sinagogo

A. M./STA
17. 5. 2024, 12.04
Posodobljeno: 17. 5. 2024, 12.07
Deli članek:

Policija je davi v mestu Rouen na severozahodu Francije ustrelila oboroženega moškega, ki je poskušal zažgati sinagogo, je sporočil francoski notranji minister Gerard Darmanin. Policisti naj bi na kraj dogodka prišli po obvestilu, da se v bližini sinagoge vali dim, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Nacionalna policija v Rouenu je zgodaj zjutraj nevtralizirala oboroženega posameznika, ki je očitno želel zažgati mestno sinagogo," je na družbenem omrežju X danes sporočil Darmanin, ki je policistom čestital za njihovo odzivnost in pogum.

Po navedbah policijskega vira je policija posredovala na podlagi obvestila, da so v bližini sinagoge opazili dim. Ko so policisti prišli na prizorišče, so odkrili moškega, oboroženega z nožem in železno palico, ki se jim je približeval. Eden od policistov je streljal, moški pa je nato umrl, je za AFP povedal vir. Identiteta domnevnega storilca za zdaj ni znana.

Policija je že uvedla preiskavo incidenta. Urad nacionalnega protiterorističnega tožilstva je sicer na poizvedovanje AFP sporočil, da še ocenjujejo, ali bodo prevzeli primer.

Župan Rouena Nicolas Mayer-Rossignol je na omrežju X objavil, da ni prizadeta samo judovska skupnost, temveč je v šoku celotno mesto Rouen. Dodal je še, da razen napadalca ni bilo žrtev.

Predsednik predstavniškega sveta judovskih ustanov Francije (Crif) Yonathan Arfi pa je dejal, da pomeni poskus zažiga sinagoge poskus ustrahovanja judov v državi.

Francoska judovska skupnost je že mesece zaskrbljena zaradi naraščajočega števila napadov in skrunitev spomenikov. V začetku tedna so neznanci na spomenik holokavstu v Parizu narisali grafite z rdečimi rokami.

Napetosti so se okrepile po napadu palestinske islamistične skupine Hamas na Izrael 7. oktobra, ki mu je sledila izraelska kopenska ofenziva in obstreljevanje območja Gaze, doslej pa je v teh napadih po palestinskih podatkih umrlo že več kot 35.300 ljudi.

V Franciji živi največja judovska skupnost za Izraelom in ZDA, pa tudi največja muslimanska skupnost v Evropi, še navaja AFP.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka