Na hrvaški televiziji Nova TV so v teh dneh izračunali, koliko morajo za pripravo francoske solate izkašljati Slovenec, Hrvat in Avstrijec. Ob visoki inflaciji v zadnjih letih so se izdatno podražile tudi sestavine za to priljubljeno praznično jed, ki je bila kljub imenu javnosti prvič prestavljena leta 1860 v Moskvi. Nenazadnje je francoska solata po svetu znana tudi pod imenom ruska solata. Izumil jo je Lucien Olivier, ki je v ruski prestolnici takrat upravljal s francosko restavracijo. Čeprav so domnevali, da je Olivier Francoz, je šlo v resnici za Belgijca. Sestavine se po svetu razlikujejo, klasična francoska solata pa vključuje krompir, korenje, kisle kumarice, grah, jajca, majonezo in gorčico.

Reporter.si
Ko voda pokaže moč: Kaj nas brani pred naslednjo naravno katastrofo?
Na Novi TV so preverili cene istih živil v prodajalnah iste trgovske verige na Hrvaškem, v Sloveniji in Avstriji. Pod črto, ko so sešteli cene vseh sestavin, je treba za izbrano merico francoske solate na Hrvaškem odšteti 14,3 evra, v Avstriji 13,88 evra, v Sloveniji pa »zgolj« 11,79 evra. Kot so poudarili, je razlika v ceni takšna, da bi si v Sloveniji za prihranek lahko kupil še dodaten kozarec majoneze. Največja razlika v cenah je pri gorčici in kislih kumaricah, artikla, ki sta v Sloveniji precej cenejša. Se pa na Hrvaškem lahko pohvalijo z nekoliko cenejšimi jajci in krompirjem.