Na hrvaški televiziji Nova TV so v teh dneh izračunali, koliko morajo za pripravo francoske solate izkašljati Slovenec, Hrvat in Avstrijec. Ob visoki inflaciji v zadnjih letih so se izdatno podražile tudi sestavine za to priljubljeno praznično jed, ki je bila kljub imenu javnosti prvič prestavljena leta 1860 v Moskvi. Nenazadnje je francoska solata po svetu znana tudi pod imenom ruska solata. Izumil jo je Lucien Olivier, ki je v ruski prestolnici takrat upravljal s francosko restavracijo. Čeprav so domnevali, da je Olivier Francoz, je šlo v resnici za Belgijca. Sestavine se po svetu razlikujejo, klasična francoska solata pa vključuje krompir, korenje, kisle kumarice, grah, jajca, majonezo in gorčico.
Izpostavljeno
Praznovanje čarobnosti, čutnosti in elegance po žensko
Na Novi TV so preverili cene istih živil v prodajalnah iste trgovske verige na Hrvaškem, v Sloveniji in Avstriji. Pod črto, ko so sešteli cene vseh sestavin, je treba za izbrano merico francoske solate na Hrvaškem odšteti 14,3 evra, v Avstriji 13,88 evra, v Sloveniji pa »zgolj« 11,79 evra. Kot so poudarili, je razlika v ceni takšna, da bi si v Sloveniji za prihranek lahko kupil še dodaten kozarec majoneze. Največja razlika v cenah je pri gorčici in kislih kumaricah, artikla, ki sta v Sloveniji precej cenejša. Se pa na Hrvaškem lahko pohvalijo z nekoliko cenejšimi jajci in krompirjem.