Novo upanje

Tragedije, ki bi jih lahko preprečili, so najbolj tragične

Petra Znoj
4. 9. 2024, 21.25
Deli članek:

Čez nekaj dni, 10. septembra, zaznamujemo svetovni dan preprečevanja samomora, dan, ki bi moral pretresti in ozavestiti vsakogar med nami. Letos poteka pod geslom »Spreminjajmo razumevanje samomora«. Gre za premik, ki k spremembi ne le poziva, temveč jo zahteva. Zahteva, da prekinemo zavezo molka, ki je dolga leta samomor prekrivala s tančico sramu in stigme. In vendar se Slovenija, kljub manjšemu številu samomorov leta 2023, sooča z novo potencialno grožnjo duševnemu zdravju, ki jo prinaša novi zakon o psihoterapiji.

Primorske novice
V Sloveniji v zadnjih letih beležimo zmanjševanje števila smrti zaradi samomora. Še vedno pa smo v evropskem vrhu.

V svetu, kjer na leto zaradi samomora umre več kot 800 tisoč ljudi, od tega v Sloveniji več sto, je sprememba razumevanja in pristopa k tej problematiki nujna. Geslo, ki nas bo spremljalo do leta 2026, kliče k odprtosti in razumevanju. Kaj to pomeni? Ne gre več za to, da bi se o samomoru zgolj govorilo. Gre za to, da ga začnemo razumeti, kot si zasluži – kot posledico stisk in težav, ki jih družba prepogosto spregleda ali zavrne kot nepomembne.

V Sloveniji več samomorov od evropskega in svetovnega povprečja

Statistika nas opominja na resnost razmer. Umrljivost zaradi samomora v Sloveniji je v zadnjih desetletjih sicer upadla za več kot 30 odstotkov, kar je spodbuden podatek, vendar Slovenija še vedno beleži več samomorov od evropskega in svetovnega povprečja. Povprečni samomorilni količnik v Sloveniji je v zadnjem desetletju (2009–2020) znašal 19,79 na 100.000 prebivalcev, kar je skoraj dvakrat več kot evropsko povprečje. Vsak samomor je tragičen rezultat zapletenega prepleta življenjskih doživljajev, osebnostnih značilnosti, medicinskih in psihiatričnih diagnoz, zapletov v odnosih ter akutnih stresnih dejavnikov. Samomor ni osamljen dogodek, temveč sestavni del življenjskega procesa, kar še posebej poudarja pomen celostnega pristopa pri njegovem preprečevanju.

Velik delež ljudi, ki končajo življenje s samomorom, se spopada z duševnimi boleznimi. Nedavne ocene napovedujejo, da bodo duševne bolezni v naslednjih dveh desetletjih predstavljale kar 25 odstotkov celotnega bremena bolezni po svetu, kar jih uvršča med najpomembnejše zdravstvene izzive – celo pred rakom in srčnimi obolenji. Kljub temu številni posamezniki, ki trpijo za duševnimi boleznimi, ne poiščejo ustrezne pomoči. Eden izmed razlogov je stigma, ki spremlja tiste, ki so poskušali storiti samomor, in njihove bližnje, pa tudi svojce tistih, ki so zaradi samomora umrli ali ga poskušali storiti.

Ben White
Družinski člani ob izgubi bližnjih zaradi samomora doživijo hud šok.

Sistematično rušenje prizadevanj za boljše duševno zdravje?

Predlog novega zakona o psihoterapiji je bil podan prav v tem duhu – da bi se področje bolje uredilo in bi ljudje s težavami lažje in hitreje prišli do pomoči. A kritiki se bojijo, da predlog novega zakona o psihoterapiji ne bo rešil težav, temveč jih bo še poglobil. Nekateri celo opozarjajo, da je morda novi zakon nevaren za ljudi, ki iščejo psihoterapevtsko pomoč. Je to res prihodnost, ki si jo želimo za Slovenijo, ki že zdaj trpi zaradi visoke stopnje samomorov?

Lani smo sicer v Sloveniji zabeležili manj samomorov kot leto prej. Čeprav je to pozitiven trend, se moramo zavedati, da je vsaka izgubljena duša preveč. In novi zakon, če bo sprejet v sedanji obliki, lahko povzroči nazadovanje, ki bi lahko izničilo vsa prizadevanja za izboljšanje duševnega zdravja v naši državi.

Profimedia
Stisk v sodobnem času ni malo, žal nekateri vidijo izhod le v samomoru.

Kaj sledi?

Geslo »Spreminjajmo razumevanje samomora« je več kot le poziv – je nujna potreba po spremembi v družbi, kjer se pogosto obračamo stran od najhujših težav. Če želimo resnično reševati življenja in zmanjšati število samomorov, moramo govoriti o stiskah, težavah in bolečinah ter prizadetim ponuditi pomoč, ko jo najbolj potrebujejo.

Nacionalni program duševnega zdravja 2018–2028 je preprečevanje samomora prepoznal kot prednostno področje varovanja duševnega zdravja prebivalstva. Od leta 2019 so v Podravju ustanovili šest novih centrov za duševno zdravje, krepijo se mreža virov pomoči v duševni stiski ter prizadevanja za destigmatizacijo težav v duševnem zdravju in iskanja pomoči. Pri preprečevanju samomora pa smo lahko dejavni vsi. Z razumevanjem, deljenjem izkušenj in nudenjem pomoči smo lahko žarek svetlobe za tiste, ki so v stiski.

Toda kako to doseči v državi, kjer se politične igre zdijo pomembnejše od življenj? Novi predlog zakona o psihoterapiji je le še en primer, kako lahko slabo premišljeni ukrepi ogrozijo najranljivejše. Bomo dovolili, da politika in birokracija prevladata nad človečnostjo in zdravim razumom?

Prihodnost duševnega zdravja v Sloveniji

Svetovni dan preprečevanja samomora je priložnost, da se vsi skupaj zamislimo nad tem, kakšna družba želimo biti. Ali bomo nadaljevali v kulturi tišine in stigme ali bomo končno sprejeli kulturo odprtosti, razumevanja in podpore?

Če želimo resnično doseči napredek in zmanjšati število samomorov, moramo zagotoviti, da bodo spremembe koristile tistim, ki jih najbolj potrebujejo. Spreminjanje razumevanja samomora ni le geslo – je klic k akciji, ki zahteva odgovornost, premišljenost in srčnost. Samo tako bomo lahko resnično reševali življenja in ustvarili svet, kjer noben človek ne bo več videl samomora kot edinega izhoda.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste