Dejavnosti v javnem interesu

Vlada uredila delovanje nove državne enote za gašenje iz zraka

J.V./STA
28. 8. 2024, 19.11
Deli članek:

Vlada je na današnji seji sprejela več sklepov, ki se nanašajo na ureditev delovanja državne enote za gašenje iz zraka, ki jo letos vzpostavili v okviru Uprave RS za zaščito in reševanje. Dejavnosti podpore gašenju je uredila kot dejavnosti v javnem interesu. Izvajajo jih kot državne aktivnosti v letalstvu, izhaja iz sporočila po seji vlade.

Bobo
Prva air tractorja sta v Slovenijo prispela lani.

Dejavnost državne enote za gašenje iz zraka kot dejavnost sodi med izjeme na področju civilnega letalstva, saj je pod odgovornostjo in nadzorom države, izvajajo pa jih v javnem interesu.

Vlada je ob tem danes določila, da so zrakoplovi, osebje in organizacija državne enote za gašenje iz zraka sestavni del državnih aktivnosti. Zahteve za operativno usposobljenost osebja za izvajanje podpore gašenju iz zraka, letalskih operacij in organizacijo državne enote bo določila uprava za zaščito in reševanje skladno s področno zakonodajo.

Nadzor nad izvajanjem zahtev in nad sistemom upravljanja varnosti pa bo organiziran v okviru ministrstva za obrambo, še navaja sporočilo za javnost.

Oktobra 2022 je vlada sklenila, da bo gašenje iz zraka lahko potekalo tudi z novim vojaškim tovornim letalom spartan Slovenske vojske. Decembra lani je minister Marjan Šarec na letališču v Cerkljah ob Krki prevzel prvo letalo, prihodnje leto, predvidoma konec junija, načrtujejo dobavo modula za gašenje, usposabljanje za njegovo uporabo pa je v načrtih v drugi polovici leta 2025. Šarec je lani podpisal tudi dogovor o nakupu drugega letala spartan, ki bo v Slovenijo predvidoma prispelo do konca tega leta.

Decembra 2022 je vlada prižgala še zeleno luč za nakup štirih manjših letal za gašenje iz zraka air tractor, z možnostjo dokupa dodatnih dveh. Prva air tractorja sta v Slovenijo prispela lani. Gre za dvosedežni letali, opremljeni s plovci, da lahko zajemata vodo tudi iz rek, jezer in morja. Drugi dve, enosedežni letali air tractor sta v Slovenijo prispeli maja oziroma junija letos.

Poleg omenjenih zmogljivosti je uprava lani kupila štiri dodatne vreče za gašenje s helikopterji in štiri bazene za zajemanje vode z njimi. Enota z letali je stacionirana na Brniku.

Na ministrstvu so sicer pred poletjem ocenili, da bo glede na izredno kratek čas od odločitve za nakup letal in ustanovitve namenske civilne enote pod okriljem uprave za zaščito in reševanje za njeno popolno samostojno delovanje potrebnih še nekaj let.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste