Zelena regija modrega gospodarstva ter Forum obrti in podjetništva

Evropske podjetniške nagrade - Slovenci kandidiramo s kar dvema projektoma

A. M./STA
13. 8. 2024, 13.18
Posodobljeno: 13. 8. 2024, 13.21
Deli članek:

V letošnjem izboru za evropske nagrade za spodbujanje podjetništva bosta Slovenijo zastopala projekta Zelena regija modrega gospodarstva ter Forum obrti in podjetništva. Kot so sporočili iz agencije Spirit Slovenija, oba na svojem področju beležita vrsto izjemnih rezultatov in dolgoročnih učinkov.

Profimedia
/

Evropske nagrade za spodbujanje podjetništva prepoznavajo najbolj uspešne spodbujevalce podjetništva v Evropi, predstavljajo najboljše podjetniške prakse, povečujejo zavedanje o dodani vrednosti podjetništva ter spodbujajo in navdihujejo potencialne podjetnike, so danes sporočili iz Javne agencije RS za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije.

Tudi letos so lahko sodelovale nacionalne organizacije, kraji, mesta, regije in skupnosti, pa tudi partnerstva med javnimi institucijami in podjetniki, izobraževalnimi programi in poslovnimi organizacijami.

Letos je bilo odprtih šest tekmovalnih kategorij, in sicer spodbujanje podjetniškega duha, vlaganje v podjetniške spretnosti, podpiranje digitalnega prehoda, izboljšanje poslovnega okolja in spodbujanje internacionalizacije poslovanja, podpiranje trajnostnega prehoda ter odgovorno in vključujoče podjetništvo. Trajnostni vidik je upoštevan pri vsaki kategoriji.

Spiritova komisija se je po pregledu petih prejetih prijav soglasno odločila, da bosta letos Slovenijo zastopala projekta Zelena regija modrega gospodarstva ter Forum obrti in podjetništva.

Prvi projekt je umeščen v kategorijo podpiranje trajnostnega prehoda. Gradi na štirih obstoječih danostih in tradicionalnih dejavnostih v porečju reke Ljubljanice: kmetijstvu, naravnih virih, turizmu in gozdno-lesni verigi, zavzema pa se tudi za širše čezmejno delovanje.

Pod eno streho želi združiti interese različnih lokalnih ciljnih skupin s ciljem zasnovati enotno regijo kot prepoznavno destinacijo, v okviru katere se spodbuja trajnostni in vzdržni razvoj podeželja, zeleni (butični) turizem, sonaravno gospodarjenje, ohranjanje narave ter zagotavljanje ekonomske, socialne in okoljske vzdržnosti. Prijavitelj projekta je socialno podjetje 2DOM - zeleni projekti v sodelovanju z Društvom Ljubljanica, reka sedmerih imen.

Projekt Forum obrti in podjetništva je umeščen v kategorijo izboljšanje poslovnega okolja in podpiranje internacionalizacije poslovanja. Prijavitelj Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije od leta 1991 zbira zahteve slovenske obrti in podjetništva ter jih nato na forumu predstavi vsakokratni vladi. S tem opozarja na zakone, predpise in administrativne ovire, ki obrtnikom in podjetnikom otežujejo poslovanje ter zmanjšujejo njihovo konkurenčnost, vladi pa predlaga tudi konkretne rešitve.

"Oba nominirana projekta osveščata, izobražujeta, navdušujeta ter spodbujata različne ciljne skupine k podjetniškemu, trajnostnemu načinu razmišljanja in delovanja. Na svojem področju beležita nekaj izrednih rezultatov in dolgoročnih učinkov," so zapisali v Spiritu.

V nadaljevanju natečaja bo Evropska komisija izbrala člane komisije, ki bodo na skupnem zasedanju iz nabora prijav posameznih držav izbrali nominirance za ožji izbor v vsaki razpisani kategoriji. Nominiranci bodo povabljeni na zaključno prireditev s podelitvijo nagrad v posameznih kategorijah, ki bo novembra letos v okviru letne skupščine Evropske komisije za mala in srednje velika podjetja v Budimpešti.

Lani sta Slovenijo zastopala projekt Mladi in Castra v kategoriji spodbujanje podjetniškega duha ter projekt Green Star v kategoriji podpiranje trajnostnega prehoda.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste