Gneča in zastoji

Kolaps na cestah: pred nami prometno najbolj obremenjen konec tedna

D.K./STA
26. 7. 2024, 06.29
Posodobljeno: 26. 7. 2024, 09.40
Deli članek:

Smo na vrhuncu poletne sezone, tako je pred nami vroč in eden prometno bolj obremenjenih koncev tedna. Na poti skozi našo državo pričakujemo številne tuje turiste, kakor tudi domače.

Sašo Švigelj
Fotografija je simbolična

Svoje bo dodal še lep konec tedna, zaradi česar se bo še več turistov podalo na pot proti obali in drugim turističnim krajem po Sloveniji. Prometni koledar prometnoinformacijskega centra napoveduje za danes in čez vikend zelo visoko gostoto prometa. Agencija za okolje pa najavlja sončno in vroče vreme, v nedeljo popoldne in zvečer bodo predvsem v severni Sloveniji lahko nastale nevihte. Vasja Podkrižnik iz prometno informacijskega centra pri Darsu je za Svet24TV pojasnil, da so se prometni konci tedna raztegnili na več dni, ker se tako turisti, kot ponudniki nočitev prilagajajo slabim razmeram na cesti.

"Že nekaj let, ko se prične poletna sezona, je že od četrtka, še posebej pa petka naprej močno povečan promet proti meji s Hrvaško iz smeri Avstrije," je dejal. Skratka, ni več, kot je bilo, da je gneča samo v soboto in nedeljo, temveč se to razpotegne tudi na ponedeljek in torek. Sicer pa na promet nepresenetljivo močno vpliva vreme. "To se vidi že ob koncih tedna. Če je slabo vreme, se vračanje ob nedeljah razvleče čez celoten dan," na lep dan pa se po navedbah Podkrižnika vsi soncu nastavljajo do večernih ur, potem pa vsi naenkrat udarijo nazaj.

Podkrižnik je ob tem Slovencem položil na dušo, naj vedno preverijo stanje na cestah, preden odrinejo na kakšno daljšo pot. "Slovenija je na taki točki in je premajhna, da takšne količine prometa že lep čas ne more enostavno brez zastojev prebaviti. Že nepredvidljivi manjši dogodki, kot so okvare vozil, kaj šele kakšna manjša prometna nesreča, vse obrnejo na glavo." Poudaril je še, da bomo morali za večjo pretočnost kaj narediti tudi vozniki sami. Izpostavil je denimo, da so vse prepogosti primeri, ko vozniki pasejo zijala. "Se zgodi na primorki manjša nesreča proti Ljubljani, so vozila na primer na odstavnem pasu, imamo čez par minut zastoj tudi proti Kopru, zato ker pasejo zijala."

AVP opozarja, da je v rokah vsakega voznika velika odgovornost

"Visoke temperature, zastoji, dela na cestah in spremembe voznih razmer zaradi neviht ali toče vplivajo na vozne sposobnosti. Vse to od vseh udeležencev v prometu zahteva večjo previdnost in defenzivno vožnjo. V primeru zastojev na avtocestah in hitrih cestah ne smemo pozabiti na pravilno ustvarjanje reševalnega pasu," so na Agenciji za varnost prometa (AVP) pred začetkom akcije povzeli besede namestnice direktorice agencije Saše Jevšnik Kafol.

Tako bodo študenti na večjih bencinskih servisih na vseh avtocestnih krakih to soboto in v soboto, 17. avgusta, delili izobraževalno gradivo v slovenskem, italijanskem, madžarskem, nemškem, hrvaškem in angleškem jeziku.

V izobraževalnih letakih bodo slovenske in tuje voznike opozarjali na obvezno uporabo varnostnega pasu in vzpostavitev reševalnega pasu ob zastojih ter pozivali k vožnji brez uporabe mobilnega telefona in brez uživanja alkohola. Z akcijo si prav tako želijo voznike v vročih dneh spomniti, da morajo med daljšo vožnjo poskrbeti za redne postanke in za ustrezno hidracijo, zato bodo ob letakih delili tudi vodo.

Ne pozabite na osnovna pravila

Pred začetkom akcije pa so voznike ponovno spomnili na nekaj osnovnih pravil za varno udeležbo v prometu. Med drugim voznike pozivajo, da brez izgovorov poskrbijo za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. Prometna pravila in razmere na cesti naj dosledno upoštevajo ter so še posebej pozorni na pešce, kolesarje, voznike e-skirojev, mopediste in motoriste.

Svetujejo jim, da pot dobro organizirajo in načrtujejo in preverijo delovanje vozila. Pomembno je tudi, da pred odhodom na pot preverijo razmere na cestah in morebitne cestne zapore.

Prtljaga naj bo v vozilo zložena pravilno in varno pritrjena, težji kosi naj bodo na dnu, za zadnjo klopjo. Prtljago je treba ustrezno pritrditi oziroma zavarovati, da ob morebitnem trku ne poleti z mesta. V parkiranem in zaprtem vozilu naj nikdar ne puščajo nikogar.

V luči nedavnih prometnih nesreč, v eni je tovorno vozilo zbilo voznika ustavljenega avtomobila na avtocesti, pa so opozorili tudi na to, da je treba v primeru okvare vozila še med upočasnjevanjem vklopiti varnostne utripalke.

Če gre za okvaro na avtocesti, potem morajo vozniki ustaviti na odstavnem pasu ali odstavni niši čim bliže varnostni ograji in si nadeti varnostni odsevni telovnik še preden izstopijo iz vozila. Nato je treba čim prej zapustiti vozilo in se umakniti za varnostno ograjo.

Zatem je treba označiti vozilo z varnostnim trikotnikom, na avtocesti in hitri cesti praviloma 250-400 metrov za vozilom ob desni rob cestišča. Če se okvara vozila zgodi celo ponoči, v mraku, v trenutkih slabše vidljivosti, je treba razdaljo med trikotnikom in ustavljenim vozilom povečati, še opozarjajo na AVP.

Estrada

plesničar, sandi, manja, tiktok
Nikoli nisi prestar

Manja in Sandi, najbolj zabavna 'starca' slovenskega TikToka

Camilla, bivši mož
Poseben večer

Kraljica Camilla in bivši mož ponovno združena

Nicole, Liam
Razkrila novico malo po poroki

Rod Stewart bo zopet dedek!

profimedia-0497566897
Sveže zaročena

Jason Statham in Rosie Huntington Whiteley uživata v Grčiji

Rok Piletič
Vragolije

Roka Piletiča zaradi kraje obiskala policija

martina ipsa
Skupaj z ženo

Martina Ipša zapušča Slovenijo in se seli na Irsko

Zanimivosti

steklokeramična plošča
Brezmadežna kuhinja

Nasveti in triki za čisto steklokeramično ploščo, brez prask

dide
Raper Dide?

Začel v Liverpoolu, pristal v Mariboru: kdo je 27-letni Sheyi Ojo

1
Zanimivosti

Veličastni finale v kraljestvu Zlatoroga krona zlate sezone

Mladinsko_Inga_Remeta_Lo_res_005
Zanimivosti

Nova sezona, novi izzivi

2024-08-28 Triglav - Osvežitvena vožnja-75
Zanimivosti

Velikani vožnje zavzeli prestolnico

etienne-girardet-chp1ITgplkA-unsplash
Zanimivosti

Zakaj v Sloveniji ne najdemo kosmičev za zajtrk iz serije Prijatelji?