SDS bo srečala samo sebe

Pod lupo poslancev se bo znašel kar celotni sektor gospodarstva

Primož Cirman
19. 7. 2024, 17.40
Deli članek:

V SDS s pomočjo NSi ustanavljajo parlamentarno komisijo, ki bo preiskovala slovensko energetiko. Toda pri tem bodo hitro naleteli na težavo. Še nedolgo nazaj je namreč domačo energetiko obvladovala prav SDS.

Črtomir Goznik
Preiskovalna komisija se bo poglobila v posle v slovenski energetiki.

Poslanci dveh opozicijskih strank, SDS in NSi, so tik pred vložitvijo zahteve za ustanovitev parlamentarne komisije, ki bo preiskovala slovensko energetiko.

Po neuradnih informacijah, ki smo jih pridobili v zadnjih dneh, gre za verjetno najobsežnejšo parlamentarno preiskavo v zgodovini Slovenije. Prvič se bo namreč pod lupo poslancev državnega zbora znašel kar celotni sektor gospodarstva, v tem primeru energetika. V SDS in NSi tako želijo hkrati preiskovati Elektro Slovenije (Eles), ki je sistemski operater domačega prenosnega omrežja, Holding Slovenske elektrarne (HSE), ki ima v lasti Termoelektrarno Šoštanj (TEŠ), Premogovnik Velenje, Dravske in Soške elektrarne, skupino Gen Energija, ki ima v lasti Hidroelektrarne na spodnji Savi, Termoelektrarno Brestanica in slovensko polovico nuklearke v Krškem, vodi pa tudi projekt njenega drugega bloka (JEK2), vseh pet elektrodistribucijskih podjetij, družbo Plinovodi, ki je lastnica domačega plinovodnega omrežja in podjetje Borzen, ki izplačuje mehanizme podpore za obnovljive vire energije ...

Da so dogovori o ustanovitvi komisije v sklepni fazi, so nekateri mediji že poročali. Vse skupine in podjetja, ki bi jih zajela parlamentarna preiskava, skupaj ustvarijo več kot 10 milijard evrov prihodkov, zaposlujejo pa več kot osem tisoč ljudi. V isto preiskavo pa želita obe stranki zajeti še Slovenski državni holding (SDH), ki je krovni upravljavec premoženja v lasti države. Njen cilj je, tako naši viri, preveriti poslovanje vseh teh podjetij od leta 2006 naprej, torej za 18 let nazaj.

Toda predvsem v SDS bodo v tej komisiji hitro naleteli na težavo – preiskovati bodo namreč morali tudi sami sebe.

Robert Balen
V SDS si želijo preiskovati državno energetiko. O spornem dogajanju verjetno veliko ve povedati njihov poslanec Franc Rosec (v ozadju za Janšo), ki ga je NPU kazensko ovadil zaradi poslov med TEŠ in trboveljskim Rudisom, med katerimi je dobrih šest milijonov evrov končalo na bančnem računu v Švici.

Kako je SDS prevzela energetiko

V zadnjih letih je imela namreč SDS pomembno vlogo pri vodenju in upravljanju domače energetike. Njeni člani in drugi kadri so bili na najvišjih položajih v podjetjih, ki jih zdaj želijo preiskovati. Pomembno vlogo so imeli tudi v materi vseh energetskih afer – 1,4 milijarde evrov vrednem projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6), ki že več let finančno potaplja domačo energetiko.

V času zadnje vlade Janeza Janše med letoma 2020 in 2022 je imela prav SDS patronat nad domačo energetiko. Takrat je SDH vodil Janez Žlak, kader SDS, njen donator in prijatelj generalnega sekretarja stranke Boruta Dolanca, iz kvote NSi pa je v upravo prišel Janez Tomšič, ki je na tem položaju še danes.

Sledila je serija kadrovanj. Maja 2020 je vodenje nadzornega sveta Elesa prevzel Žlak, leto dni pozneje pa Žarko Furman, vodja lokalnega odbora SDS iz Slovenske Bistrice. Oba sta bila skupaj tudi med nadzorniki Plinovodov. Na čelo nadzornikov Gen Energije je prišel Cvetko Sršen, nekdanji kandidat SDS za župana Krškega in pozneje prvi mož Telekoma Slovenije. Prvi nadzornik HSE je postal član SDS Franc Dover, prvi nadzornik Elektra Ljubljana pa še en član SDS Božidar Godnjavec, ki je skupaj z Janševim odvetnikom Francijem Matozom nadziral tudi Luko Koper.

Že konec leta 2020 sta tako Eles kot HSE večjo količino poslovnih daril, v skupni vrednosti skoraj 60 tisoč evrov, naročila pri istemu dobavitelju – podjetju Empis, ki ga obvladuje Rajko Janša, brat takratnega premierja.

Primož Lavre
Konec leta 2020 sta tako Eles kot HSE večjo količino poslovnih daril, v skupni vrednosti skoraj 60 tisoč evrov, naročila pri istemu dobavitelju – podjetju Empis, ki ga obvladuje Rajko Janša (na fotografiji), brat takratnega premierja.

Ko je Rok Snežič obiskoval HSE

Prostore HSE je začel obiskovati Rok Snežič, ki je imel odprta vrata tako do člana poslovodstva Marka Štrigla kot novega prvega moža holdinga Viktorja Vračarja. Tja so prihajali tudi Snežičevi prijatelji iz Republike Srbske, ki so želeli HSE prepričati, naj odstopi od 758 milijonov evrov vredne tožbe proti tamkajšnji termoelektrarni iz Ugljevika. V začetku leta 2021 je HSE z odvetniško pisarno, ki zastopa Snežiča, sklenil pogodbo, vredno 200 tisoč evrov.

V prvih mesecih leta 2022, na predvečer energetske krize, ki je sledila začetku ruske agresije na Ukrajino, je generalni direktor Gen Energije postal član SDS Blaž Košorok, ki je bil v času druge Janševe vlade imenovan na isti položaj v HSE. Še pred tem je sledila menjava na čelu Elektra Ljubljana. Odstavljeni direktor Andrej Ribič, pozneje vidni član Gibanja Svoboda, je javno govoril, da mu je novico o zamenjavi sporočil Borut Dolanc in to v pisarni poslanske skupine SDS.

V upravo Premogovnika Velenje, ki že vrsto let posluje z izgubo, je prišel član SDS Aleš Logar, ki je pred tem vodil zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti na Ravnah na Koroškem. Svetovalec direktorja Termoelektrarne Brestanica je postal član SDS Anton Zakrajšek, ki je v času spornih poslov z maskami vodil državni zavod za blagovne rezerve.

Bodo preiskovali tudi TEŠ6 in račune v Švici?

Vprašanje je, ali se bo nova komisija odločila za preiskovanje afere TEŠ6, ki bo brez državne pomoči že prihodnje leto dokončno pomagala potopiti šoštanjsko elektrarno in velenjski premogovnik, zahteva SDS in NSi pa jo v celoti zajema. Politično odgovornost pri tem projektu je že preiskovala parlamentarna komisija, ki jo je vodil Matjaž Hanžek. Leta 2018 je v poročilu kot politično odgovorne izpostavila Janšo, Boruta Pahorja, nekdanjega ministra v treh Janševih vladah Andreja Vizjaka, Mateja Lahovnika in Franca Križaniča.

Tudi v tej aferi so imeli pomembno vlogo ljudje iz SDS, pri čemer se Hanžkova komisija ni lotevala številnih sumov nepravilnosti: od poti provizij naprej. Sam projekt so sicer v Šoštanju pripravljali v času prve Janševe vlade. Ključno pogodbo s francoskim Alstomom, dobaviteljem opreme za TEŠ6, so podpisali spomladi 2008, ko so HSE obvladovali ljudje iz SDS na čelu s pokojnim Jožetom Zagožnom.

V času druge Janševe vlade pa je državni zbor sprejel zakon, s katerim je država za posojilo, ki ga je TEŠ najel pri Evropski investicijski banki (EIB) jamčila s 440 milijoni evrov. V Šoštanju še vedno dolgujejo 286 milijonov evrov denarja iz tega posojila, v primeru večjih finančnih težav TEŠ pa ga bo morala vrniti država.

Omeniti še velja, da je sedanji poslanec SDS Franc Rosec leta 2014 nekaj časa vodil TEŠ. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ga je konec lanskega leta kazensko ovadil zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti pri poslih s trboveljskim Rudisom, med katerimi je dobrih šest milijonov evrov končalo na bančnem računu v Švici.

Na čem bo temeljila preiskava

Zahtevo za preiskavo naj bi, tako viri, v obeh strankah v pretežni meri utemeljil s članki, objavljenimi na Nova24TV in v drugih medijih iz kroga SDS. Med drugim tudi na portalu v lasti propadlega politika in medijskega delavca Bojana Požarja, ki so ga v času zadnje vlade Janeza Janše na veliko financirala državna podjetja.

Tudi stranka NSi je imela v času prejšnje vlade svoje vidne člane v vodstvenih organih državnih energetskih podjetij. Tako je bil njen nekdanji podpredsednik Valentin Hajdinjak, ki je vodil Dars, več kot dve leti podpredsednik nadzornega sveta Elesa. Isto funkcijo je v HSE zasedal Andrej Janša, podpredsednik gospodarskega kluba NSi. Medtem je Jože Hebar, ki prav tako sodi v krog NSi, poleti 2021 prišel v nadzorni svet Elektra Maribor. Ta je le nekaj tednov pozneje razrešil predsednika uprave Borisa Soviča, namesto njega pa imenoval Hebarja.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!