Gornja Radgona

Po dveh letih so na Trgu Evrope uresničili namero o čezmejnem povezovanju

Maja Hajdinjak
12. 7. 2024, 22.11
Deli članek:

Na Trgu Evrope na avstrijski strani mostu prijateljstva so zaznamovali uradno ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) občin Gornja Radgona in Bad Radkersburg. Občini si med drugim lahko obetata nove evropsko sofinancirane razvojne projekte.

Maja Hajdinjak
Podpis listine o ustanovitvi EZTS je pomemben zgodovinski trenutek. Od leve Barbara Eibinger Miedl, Karl Lautner, Urška Mauko Tuš, Ursula Lackner in Aleksander Jevšek.

Pismo o nameri sta župan Radgone Karl Lautner in tedanji župan Gornje Radgone Stanislav Rojko podpisala že pred dvema letoma, Vlada RS pa je avgusta lani Občini Gornja Radgona s sklepom odobrila sodelovanje pri ustanovitvi združenja, ki ima sicer sedež na avstrijski strani. Z omenjeno krepitvijo sodelovanja si občini med drugim obetata nove evropsko sofinancirane razvojne projekte.

Slovesnosti so se poleg obeh županov, Lautnerja in Urške Mauko Tuš, udeležili še Barbara Eibinger Miedl, štajerska deželna poslanka za gospodarstvo, turizem, regije, znanost in raziskave, Ursula Lackner, štajerska deželna poslanka za okolje, varstvo podnebja, energijo, regionalni razvoj in prostorsko načrtovanje, ter slovenski minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. Vsi so v svojih govorih poudarili, da mesti že desetletja zgledno sodelujeta na različnih področjih, zlasti na področju turizma in kulture, z novoustanovljenim združenjem pa vse skupaj premikajo še stopničko višje. EZTS je lastna pravna oseba in ustrezna podlaga za neposredno črpanje sredstev iz proračuna Evropske unije. Podobna združenja obstajajo že drugod po Sloveniji, trenutno je najbolj zagnano tisto med Novo Gorico in Gorico, ki se skupaj pripravljata na projekt Evropske prestolnice kulture. Primer te dobre prakse sta si župana obeh Radgon pred ustanovitvijo EZTS tudi ogledala na terenu.

Želja po vzpostavitvi železniške povezave

Kot je povedal Karl Lautner, sta si Radgoni zastavili kar nekaj projektov, med drugim na področju uprave oz. administrativnega sodelovanja. Načrtujejo t. i. skupni uradni dan, ob katerem bi recimo na avstrijski strani dobili informacije o delovanju uprave tudi v slovenskem jeziku. »Tukaj so še drugi projekti, npr. na področju turizma, urejanja kolesarskih poti, nadaljuje se projekt Twin City, v mislih imam tudi večji projekt v nekoliko bolj daljni prihodnosti. Govorim o železniški progi, ki je tu nekoč že bila in za katero si želimo, da bi jo v okviru tega združenja lahko spet vzpostavili,« je med drugim dejal.

Barbara Eibinger Miedl je poudarila, da je regionalni razvoj nekaj, čemur na avstrijski strani že leta pripisujejo pomembno vlogo. »Pri tem pa smo spoznali, da je treba v projekte aktivno vključiti lokalne skupnosti, če hočemo, da je regionalni razvoj uspešen. Lahko trdim, da je Štajerska pri tem postala vzorčna regija.«

Borba za kohezijski kos kolača

Minister Jevšek je poudaril pomen tega trenutka za uresničitev cilja vzpostavitve železnice čez Muro. V Sloveniji je v pripravi državni proračun za leti 2025 in 2026, EU obenem pripravlja nov finančni sveženj. »Kot sem napovedal že v Bruslju prejšnji teden, bom povabil vse novoizvoljene evropske poslance ter jih pozval, naj vztrajajo, da se sredstva za evropsko kohezijsko politiko zvišajo, kajti to so sredstva, ki so zelo pomembna za skladen regionalni razvoj. Evropa je pred velikimi finančnimi pritiski in moramo se boriti za ta kohezijski kos kolača prek poslancev.« Dejal je še, da je železniška infrastruktura že v obdobju 2021–2027 prioriteta vseh evropskih držav in tudi v naslednji finančni perspektivi 2027–2034, ki jo že pripravljajo, bo mobilnost ena od prioritet.

Po vseh nagovorih sta Urška Mauko Tuš in Karl Lautner podpisala listino o ustanovitvi EZTS, statut in konvencijo, slovesnost pa so zaokrožile vse tri himne – slovenska, avstrijska in evropska.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!