Ana Petrič

Oskrbovanci doma in zaposleni spisali peticijo za vrnitev Slovenke leta

Nataša Markovič, Barbara Pance
22. 5. 2024, 19.22
Posodobljeno: 22. 5. 2024, 19.51
Deli članek:

Slovenki leta Ani Petrič je hči milijonarke Alenke Žnidaršič Kranjc pokazala vrata, in to predčasno. Požrtvovalni Petričevi, ki je ljubljenka stanovalcev doma v Notranjih Goricah, pogodbe ne bodo podaljšali.

Mateja J. Potočnik
Ano so imeli oskrbovanci zelo radi, prav tako sodelavci v Centru starejših Notranje Gorice.

»Ljubosumje in pohlep vodstva!« Tako stanovalec Dušan Sivec, ki je po hudi bolezni pred leti prišel v oskrbo Centra starejših Notranje Gorice, komentira nepričakovano odločitev vodstva, ki je »oskrbovance močno vznemirila«. Petričeva, ki je bila v domu devet let direktorica, skoraj leto dni pred iztekom drugega mandata pa so jo obvestili, da z njo ne bodo več podaljšali pogodbe, je stanovalcem že povedala, da odhaja, izvemo od Sivca. »Ob novici smo imeli čeljusti do tal,« zato so tako oskrbovanci kot zaposleni »že spisali peticijo za Ano Petrič in podpise posredovali direktorici Deosa Tinkari Godec«, ki je dala odpoved Petričevi. Ta se na peticijo še ni odzvala. Kovač Godčeva je sicer hči milijonarke Alenke Žnidaršič Kranjc.

Sašo Švigelj
Ana Petrič, Slovenka leta 2023

Brez Ane v domu ni enako

»Ana je bila duša in srce doma. Morda je delovala malo samosvoje pri organiziranju prireditev za nas, stanovalce, kar je šlo v nos vodstvu. A bila je srčna in topla direktorica, ki se ni obnašala kot direktorica. Če je videla, da strežnica zamuja, je kar sama poprijela za voziček in delila hrano med stanovalci. Večkrat sem ji rekel, da mora imeti večje spoštovanje do sebe,« je nad odločitvijo lastnikov doma razočaran Dušan. A ni edini.

»Ana je bila za stanovalce in njihove svojce Bog. Ena na nekaj tisoč v domovih za starejše. Domu in ljudem v njem je dajala življenje. Roko dam v ogenj, da boljšega stanja v domu po Ani ne more biti; če bo ostalo na istem, bo aleluja, a sem zelo skeptičen,« je za naš portal komentiral sorodnik enega od varovancev Centra starejših Notranje Gorice. Po slabi izkušnji z enim od domov v javni mreži je svojca preselil v Notranje Gorice, kjer za oskrbo pri koncesionarju plačuje 800 evrov več. Ne upa se razkriti z imenom in priimkom, ker se boji maščevanja nad svojcem, a če se bo stanje v domu še slabšalo, bo o tem spregovoril tudi javno.

»Ana je prirejala sto dogodkov na leto, poskrbela je, da je bila oskrba urejena, prav tako kuhinja, hrana dobra, osebje prijazno, tudi ona je vsakega oskrbovanca poznala po imenu, ga obiskala in spregovorila kakšno besedo z njim, po 14 dneh pa se že opazi, da je ni. Smo v fazi, ko za svojca že iščemo drug dom,« pripoveduje za naš portal. »Je duša od človeka, ki ne gleda skozi denar, temveč si prizadeva, da imajo starejši nekaj zadnjih mesecev lepših. Ne razumem sistema, ki ubije paradnega konja, ki ohranja dom na nivoju.«

Sašo Švigelj
Ana Petrič nam je povedala, da ji je hudo za stanovalci.

Poslovno-finančni imperij multimilijonarke polni tudi država

Tinkara Godec, Linkedin
Tinkara Godec je Petričevi sporočila, naj razpre krila.

»Naj razprem krila,« je Ani ob soočenju z odslovitvijo dejala direktorica Tinkara Godec, njene besede pa je Ana zapisala na svojem profilu na Facebooku. Tam piše še, da jo morajo poriniti, da bo poletela. Petričeva je svoj očitno neprostovoljni odhod iz doma starejših občanov za naš portal potrdila, podrobnosti in razlogov pa ni želela komentirati. Ob prebiranju spleta nismo naleteli na nobeno anonimko ali pritožbo, ki bi se dotikala doma v letih, ko ga je vodila Petričeva. Smo pa našli pritožbo stanovalke centra v Trnovem, ki tudi spada pod okrilje Deosa, v kateri so očitki leta 2020 leteli prav na upravnico Tinkaro Godec, ki upravlja tudi dom v Notranjih Goricah. 

Pod okriljem Deosa je danes že devet domov za starejše. Dušan Sivec pove: »Imam prijatelja, ki je mamo zaradi slabih razmer preselil iz Trnovega v Notranje Gorice.« Ljudje se pritožujejo predvsem zaradi pomanjkanja kadra in posledično slabših storitev, kar se občuti po mreži domov v državi. Ampak v Deosu so vse storitve dražje, saj gre za domove s koncesijo, za ta denar pa, nam pove sorodnik enega od varovancev, »ne dobi nič več storitev kot drugje. Zakaj torej plačujemo toliko več?« Za dom plačujejo tudi od 600 do 800 evrov več kot v javni mreži. Deos, celostna oskrba starejših, d. o. o., je družinsko podjetje finančno-poslovnega imperija družine Žnidaršič Kranjc, ki so jo na lanski Managerjevi lestvici časnika Finance uvrstili na 45. mesto, glede na premoženje v višini 59,4 milijona evrov.

Tomaž Primožič/Fpa
Multimilijonarka Alenka Žnidaršič Kranjc – na prvi Managerjevi lestvici leta 2007 je bila celo najbogatejša Slovenka.

Vodilno ime imperija je multimilijonarka Alenka Žnidaršič Kranjc – na prvi Managerjevi lestvici leta 2007 je bila celo najbogatejša Slovenka –, ki je ustvarila več premoženjskih stebrov, od pokojninskega do zavarovalniškega in nepremičninskega. Od leta 1995 pa širi tudi mrežo domov za starejše Deos. Skupaj s svojimi tremi otroki pod krovom Deosa združuje devet domov za starejše s koncesijo, vključenih v javno mrežo domov, eden pa naj bi bil po naših informacijah še v nastajanju. Stoodstotni lastnik Deosa je družba AZ Deos, kjer ima Žnidaršič Kranjčeva 52-odstotni delež, njeni trije otroci pa vsak po 16 odstotkov. Dom v Notranjih Goricah sicer upravlja njena hči Tinkara Godec. V portfelj družine spada tudi Deos R, ki ga prav tako zastopa Tinkara Godec, lastniško pa ga obvladujeta družba Dej skladi s 95 odstotki in Skupina Prva s petimi odstotki. Obe družbi sta neposredno ali posredno v lasti Kranjc Žnidaršičevih. Deos je lani od ministrstva za solidarno prihodnost prejel 667.881,73 evra, v zadnjih 20 letih pa po podatkih Erarja 179.324.150,01 evra javnega denarja.

Nove službe še nima

Kaj je v ozadju Aninega odhoda, smo vprašali tudi upravnico Tinkaro Godec, a na odgovor še čakamo. Medtem pa se oskrbovanci in zaposleni sprašujejo, zakaj bi se znebili delavca, ki dosega rezultate in s svojim pozitivnim odnosom do starejših in do poklica, ki se ga zaradi finančne podhranjenosti otepajo in od njega bežijo, dviga ugled dolgotrajne oskrbe, ki je sicer močno osiromašeno področje. Petričevi, ki je tudi z osvojitvijo naslova Slovenka leta postala tako rekoč blagovna znamka in zaščitnica starejših in onemoglih, ki je s svojim močnim značajem in neomahljivostjo uspela prodreti tudi do odločevalcev in jim prek svojih pristnih izkušenj predstavila katastrofalno stanje v domovih, so na vrhuncu njene moči pokazali vrata. Zaradi tega so tudi nekateri zaposleni v strahu za službe. Kot so nam še povedali, za številne radosti, ki jih je prinašala oskrbovancem (izleti na morje, obiski kina, bazenov...), ni porabljala denarja doma, ampak je vedno pridobila sponzorje. Ana je bila za vodstvo »preveč socialna«, so nam povedali njeni sodelavci, »v sredino je vključevala tudi ranljive kadre, kot so strežnice, čistilke, nikoli ni kritizirala, vedno je pokazala rešitev«. A vsi se niso upali podpisati pod peticijo, saj nekaterim funkcije v domu podaljšujejo vsako leto sproti. »Vedno je našla čas za nas, nam namenila toplo besedo, bila je empatična, prijazna, nasmejana. To nam je pomenilo največ. Ponosni smo nanjo, zato smo v domu tudi glasovali zanjo. Veliko nas je vozila okoli, tudi na lastne stroške. Ko je ni, je že kaos, precej stvari nam je odpadlo. Tudi hrana je bila zadnje dni že nekajkrat neužitna,« je še potožil stanovalec Dušan, ki ne bo pristajal na slabšanje pogojev, saj za storitve solidno plačuje. 

Ana Petrič nam je povedala le, da ji je hudo za stanovalci in da nove službe še nima. Njeno znanje, prodornost in pripravljenost prestopati ovire za dobrobit in blagostanje starejših pa bi lahko unovčili v marsikaterem domu. Ne nazadnje njeno poslanstvo, delo s starejšimi, traja že 19 let, medtem pa se je soočila z vsemi poklici znotraj socialnega spektra, od nege, čiščenja in strežbe do vodenja enega večjih centrov v Sloveniji.

Primož Lavre/M24
Istrska vila milijonarke Alenke Žnidaršič Kranjc

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka