Slovenija

Stopimo skupaj na stran živali

sn
22. 2. 2016, 22.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Občina Medvode je v sodelovanju z Društvom za varovanje okolja in pomoč živalim v stiski Reks in Mila iz Medvod ter veterinarsko kliniko Tristokosmatih iz Ljubljane pripravila okoljevarstveni projekt zmanjševanja števila neželenih mačjih mladičev na območju občine Medvode.

Arhiv Svet24
Zakon o zaščiti živali iz leta 2007 v 3. členu pravi: nihče ne sme brez utemeljenega razloga povzročiti živali trpljenja, bolezni ali smrti.

Občina Medvode za projekt namenja pet tisoč evrov, ta pa se izvaja v mesecu februarju in marcu oziroma do porabe sredstev. Občani za svoje skrbniške hišne ljubljence prispevajo po 20 evrov. Sterilizirajo oziroma kastrirajo lahko do tri mačke na skrbnika. Za odlov prostoživečih mačk bodo poskrbeli člani Društva Reks in Mila; s pomočjo občanov bodo te odpeljali na veterinarsko kliniko, kjer jih bodo oskrbeli in označili z mednarodno oznako. Mačke bodo po sterilizaciji na kliniki ostale do prihodnjega dne, nato jih bodo vrnili na lokacije oziroma zanje poiskali domove.

VELIKO DELA

Cilji projekta so jasni, a zahtevni. Sanirati je treba stanje populacije mačk v občini Medvode in v največji možni meri preprečiti rast populacije prostoživečih mačk ter s tem omejiti možnosti prenosa bolezni, opraviti študijo obstoječe populacije (pritegniti k sodelovanju strokovne srednje šole oziroma osnovne šole Medvode, Preska, Pirniče, Smlednik za raziskovalne naloge) in pripraviti dolgoročni program ravnanja s populacijo prostoživečih mačk. Seveda je namen akcije tudi ozaveščanje lastnikov mačk in drugih živali o pomenu sterilizacije in kastracije, ustrezne nege in odgovornega ravnanja z živalmi.

Predstavitev društva Reks in Mila

Društvo so ustanovili prostovoljci, ki prosti čas namenjajo varovanju okolja in hranjenju živali brez doma. Oskrbujejo tudi živali, za katere lastniki ne morejo več skrbeti zaradi finančne stiske ali bolezni. Člani društva so skozi leta sodelovanja z drugimi društvi za zaščito živali pridobili mnogo izkušenj na terenu, vendar je ljudi za delo vedno premalo.

OZADJE PROJEKTA

Predlog projekta je pripravljen po vzoru in izkušnjah Mestne občine Ljubljana (Projekt prosto živeče mačke v Mestni občini Ljubljana) ter nekaterih drugih slovenskih občin, ki v sodelovanju z veterinarskimi ambulantami občasno izvajajo akcije za preprečevanje novih legel mačjih mladičev in posledično preprečujejo bolezni. V zavetiščih se pogosto, predvsem v času mladičev, dogaja, da mačk kljub zakonski obvezi ne morejo več sprejeti zaradi zasedenih kapacitet. Nastajajo nova legla, ki jih nihče ne oskrbuje. Mačke ljudje pogosto preganjajo ali jih celo poškodujejo oziroma kruto pokončajo. Prostoživeče mačke so potomke lastniških mačk, ki so brez skrbništva ostale iz različnih razlogov.

OSNOVNE TEŽAVE

Najpogosteje gre za malomarno zapustitev odraslih živali. Osnovni problem izvira iz prenizke stopnje sterilizacij in kastracij v mačji populaciji. Skoti se več mladičev, kot je kapaciteta oddaje potencialnim odjemalcem iz zavetišča oziroma drugim lastnikom živali. Mačke, ki so brez skrbnikov, preživijo tudi same, hranijo se z zavrženo hrano v smeteh, ostanki hrane lastniških živali, z glodavci in pticami. Vprašanje pa je, kakšno je zdravstveno stanje takih zapuščenih muck. Zapuščene mačke se človeka bojijo in jih je težko uloviti. Prostovoljci, ki jih hranijo, počasi pridobijo njihovo zaupanje.

OPOZORILO ZA VSE

Mačke so lahko tudi vir okužb. Nekatere se lahko se prenašajo na ljudi, na primer nekoč steklina (že 30 let ni več razširjena) in mikrosporija, druge bolezni se širijo znotraj mačje populacije, s stiki predvsem v času parjenja, spopadov, skupnega hranjenja, s samice na mladičke. Iz navedenega je razvidno, da se stiki med živalmi dogajajo predvsem zaradi reprodukcije. Med sterilnimi živalmi so stiki minimalni, posledično seveda tudi širjenje bolezni.

Profimedia
maček

DELO NA TERENU

Na nekaterih lokacijah v občini je smiselno vprašanje, ali lastniki zemljišča sebe sploh vidijo kot skrbnike živali. Po odnosu sodeč mnogokrat ne. Člani Društva Reks in Mila, ki delujejo na terenu v Medvodah in širši okolici, opažajo tudi primere nehumanega oziroma neustreznega ravnanja z živalmi. »Z akcijo sterilizacij in kastracij želimo povečati ozaveščenost občanov, saj s finančno podporo Občine Medvode znatno znižamo strošek tudi pri urejanju skrbniških mačk. Skrbniki se opredelijo o skrbništvu, s čimer bodo pridobili bazo podatkov o mačkah, živečih v tem kraju. S sterilizacijami in kastracijami bodo zmanjšali populacijo neoskrbovanih mačk in s tem prenos bolezni.«

Namen akcije je tudi ozaveščanje lastnikov o pomenu kastracije in sterilizacije mačk in drugih živali.

POSLANSTVO REKSA IN MILE

V Društvu Reks in Mila se res neumorno trudijo, da s sterilizacijami in kastracijami zmanjšujejo populacijo prostoživečih mačk in neželenih legel, saj je usoda večine mačjih mladičev zelo žalostna. Vse živali, ki potrebujejo ta poseg, tudi zdravstveno oskrbijo. To vključuje zdravila, obiske pri veterinarju, včasih tudi drage operativne posege, prevoze. »Hranimo prostoživeče muce, ki nimajo nikogar in bi brez nas počasi hirale, morda tudi širile bolezni. Mnogim mucam in tudi kužkom poiščemo nove domove. Domove prej pregledamo. Prav tako na svoje stroške pomagamo slabo oskrbovanim in lačnim lastniškim mačkam ter kužkom, katerih ostareli lastniki nimajo več dohodkov, da bi ustrezno skrbeli zanje,« nam povedo v društvu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste