Odzivi iz sveta

Bo po smrti vodje Hamasa Jahje Sinvarja konec "neizmernega trpljenja" ali se bo odpor okrepil?

D.K./STA
18. 10. 2024, 07.55
Posodobljeno: 18. 10. 2024, 08.46
Deli članek:

To je dober dan za Izrael, ZDA in svet, je v odzivu na smrt vodje Hamasa Jahje Sinvarja dejal ameriški predsednik Joe Biden. Podobno je sporočila tudi demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris. V Parizu in Berlinu so medtem palestinsko gibanje pozvali, naj osvobodi talce, ki jih je zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra lani.

Profimedia
Uboj Sinvarja bo po prepričanju Irana okrepil odpor.

Izraelska vojska je v četrtek potrdila, da je v spopadih ubila vodjo Hamasa Jahjo Sinvarja. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari, je bil Sinvar ubit v sredo, ko so ga opazili z dvema drugima borcema v Rafi na skrajnem jugu razdejane enklave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je dober dan za Izrael, ZDA in svet," je v pisni izjavi sporočil Biden, ki se bo danes v Nemčiji sestal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, francoskim kolegom Emmanuelom Macronom in britanskim premierjem Keirom Starmerjem.

"Zdaj je v Gazi priložnost za 'dan potem', brez Hamasa na oblasti, in za politično rešitev, ki bo zagotovila boljšo prihodnost tako za Izraelce kot Palestince," je dodal prvi mož ZDA.

Podpredsednica ZDA in demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris je medtem izjavila, da je bilo s smrtjo Sinvarja zadoščeno pravici. "ZDA, Izraelu in celemu svetu je zaradi tega bolje," je dejala in navedla, da je bil pokojni vodja Hamasa odgovoren za smrt na tisoče nedolžnih ljudi, vključno z žrtvami napada 7. oktobra lani, poročajo tuje tiskovne agencije.

"In vsem teroristom, ki ubijajo Američane, ogrožajo Američane, naše vojake ali naše interese, bom rekla: vedite, da vas bomo vselej privedli pred roko pravice," je poudarila in ocenila, da je zdaj priložnost za končanje vojne v Gazi na način, da bo Izrael varen, talci osvobojeni, trpljenje v enklavi končano, Palestinci pa da bodo lahko uresničili pravico do dostojanstva, varnosti, svobode in samoodločbe.

Na smrt Sinvarja so se odzvali tudi v Parizu in Berlinu, kjer so Hamas pozvali, naj osvobodi talce. "Francija zahteva izpustitev vseh talcev, ki jih še vedno zadržuje Hamas," je na omrežju X zapisal francoski predsednik Macron in dodal, da je bil pokojnik glavna odgovorna oseba za "teroristične napade in barbarska dejanja 7. oktobra".

"Sinvar je bil brutalen morilec in terorist, ki je želel uničiti Izrael in njegovo ljudstvo," pa je sporočila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Dodala, da je Sinvar odgovoren za "neizmerno trpljenje" celotnega Bližnjega vzhoda. Hamas je pozvala, naj položi orožje, in poudarila, da se mora trpljenje v Gazi končati.

Na novico o smrti Sinvarja sta se v Bruslju odzvala tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Michel je povedal, da je poleg odgovornosti za napade 7. oktobra lani Sinvar "odgovoren za ogromno trpljenje ljudi v Gazi". Von der Leyen pa je Sinvarja opisala kot vodjo teroristične organizacije, ki je stal za napadi Hamasa na Izrael. "Njegova smrt zagotovo močno slabi Hamas," je dejala po koncu vrha EU.

Uboj Sinvarja bo po prepričanju Irana okrepil odpor

Uboj vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Jahje Sinvarja bo na Bližnjem vzhodu okrepil duh odpora, je v četrtek kmalu po izraelski potrditvi uboja Sinvarja sporočilo iransko predstavništvo pri Združenih narodih.

"Duh odpora se bo okrepil. Postal bo vzor mladim in otrokom, ki bodo nadaljevali njegovo pot k osvoboditvi Palestine. Dokler obstajata okupacija in agresija, bo trajal odpor," je na omrežju X še zapisala iranska misija pri ZN. Islamska republika velja za dolgoletno podpornico tako Hamasa kot libanonskega Hezbolaha, ki se prav tako sooča z izraelsko invazijo.

Zanimivosti

james-howells
"Zlato" na smetišču

Že več kot deset let išče milijone na smetišču

ren_2
Meja

Ren in njegov 2000-letni vpliv na Evropo

pomivalni stroj, kozarci, posoda
Zlata pravila pomivanja posode

To so najpogostejše napake pri pomivanju v pomivalnem stroju

rowenta, sesalnik, rowenta-x-force-flex-13
Zanimivosti

Pripravite svoj dom na jesensko razvajanje

stela-in-nikola
Brez pomoči staršev jima ne bi uspelo

Najstniška starša Stela in Nikola iskreno o veliki odgovornosti

strukturna-baterija-chalmers
Strukturne baterije

Inovacija, ki bi lahko drastično izboljšala svet