Formula 1 - VN Nizozemske

Oranžna zmaga pred oranžnimi navijači

Artur Švarc
25. 8. 2024, 16.55
Posodobljeno: 25. 8. 2024, 19.35
Deli članek:

McLaren je po poletnem premoru pokazal, da je z naskokom nova prva violina v F1, Lando Norris pa je premagal svetovnega prvaka in domačina Verstappna pred domačo publiko z več kot 20 sekundami prednosti.

Automania Media
Lando Norris je z drugo zmago na domačih tleh porazil svetovnega prvaka Maxa Verstappna

Lando Norris je dobil VN Nizozemske in osvojil svojo drugo zmago, na koncu je premagal Verstappna za 22 sekund in za nameček na trdih gumah, voženih dve tretjini dirke, zadnji krog obarval vijoličasto in dobil točko še za najhitrejši krog. Drugo mesto je pripadlo Verstappnu, ki je štartal spet boljše od Norrisa in vodil prvih 18 krogov, dokler ga Norris brez težav ni dohitel in prehitel na ciljni ravnini. Oscar Piastri, ki je prav tako zaspal na štartu, je do konca neuspešno lovil Leclerca in tako ostal v sendviču med obema Ferrarijema, šeti je bil Sainz, ki je bil pred Perezom. Ta je na dirki sicer izgubil eno mesto, a na koncu obdržal prednost pred obema Mercedesoma, ki sta šla v bokse dvakrat. Russell je bil na koncu le za odtenek pred Hamiltonom, čeprav je bil večji del dirke kar nekaj mest spredaj. Deseterico zaključujeta Gasly in Alonso. Na dirki ni bilo rumenih zastav, izletov s steze, dotikov, še manj varnostnega avta, niti odstopov. Zadnje mesto je pripadlo obema Sauberjema.

Automania Media
Lando Norris je z drugo zmago na domačih tleh porazil svetovnega prvaka Maxa Verstappna

Norris je na štartu zavrtel kolesa v prazno in izgubil do prvega ovinka kar štiri desetinke, vendar zaradi tega ni zganjal panike, premoč oranžnega dirkalnika je bila očitna v vseh fazah dirke, saj se Norris le čakal na pravi trenutek in prešel v vodstvo in potem v nekaj hitrih krogih prednost dvignil na skoraj 5 sekund. V 27. krogu je šel v bokse Verstappen, v 28. pa Norris in od takrat naprej je prednost le še rasla. Najdlje je na trdih gumah vztrajal Magnussen, ki je šel v bokse zadnji in izgubil precej mest. Pred tem je delal pravi vlakec na sredini polja in ko so ga po ciljni ravnini prehiteli štirje dirkalniki naenkrat, je bil tudi to zanj znak, da mora na menjavo. Mercedes je bil na trdih gumah danes izgubljen, zato sta oba dirkača pred koncem obula najmehkejše gume, pa tudi tam je Russell izgubljal proti Perezu, ki bi ga drugače do konca ujel in prehitel za šesto mesto, kjer je bil realno, preden je šel drugič v bokse in prepustil peto mesto Sainzu. Na koncu se mu je Hamilton približal na DRS in bi ga zlahka prehitel, vendar so najverjetneje prišli prek radijske zveze ukazi, saj je Hamilton potem odnehal in v par krogih zaostal za nekaj sekund. Hulkenberg je dolgo branil deveto mesto, pred koncem ga je prehitel Gasly, na koncu pa še Alonso, ki je prav tako dolgo vztrajal na prvem kompletu gum. Nemcu, ki ga čaka epizoda pri Audiju, je tako pripadlo nehvaležno 11. mesto. McLaren je zmanjšal prednost Red Bulla v prvenstvu na samo 31 točk. 

Naslednja dirka VN Italije je na sporedu že prihodnji vikend v Monzi.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!