VN Madžarske

Prva zmaga za mladega Avstralca

Matej Natek, Avtomanija
21. 7. 2024, 18.26
Posodobljeno: 21. 7. 2024, 18.35
Deli članek:

Na dirki za VN Madžarske je uspelo McLarnu slaviti dvojno zmago, prvič v karieri pa je na vrh zmagovalnega odra stopil Oscar Piastri.

Automania Media
VN Madžarske 2024

Lando Norris se je moral, po dolgotrajnem pogajanju preko radijske zveze, zadovoljiti z 2. mestom. Tretji pa je bil Lewis Hamilton, ki se je na poti do svojih 200. stopničk zapletel z Maxom Verstappnom. Nizozemski dirkač je bil tokrat šele peti.

Ljubitelji formule 1 že dolgo nismo videli toliko kislih obrazov ob osvojitvi dvojne zmage. Pri McLarnu se bodo letošnje dvojne zmage na Hungaroringu spominjali s precej grenkim priokusom. V veliki meri pa si je moštvo nastalo situacijo zakuhalo kar samo. Vse do zadnjega postanka se je namreč v vodstvu nahajal Piastri, ki je uspel Norrisa prehiteti že v 1. zavoju uvodnega kroga.

Automania Media
VN Madžarske 2024

Ob seriji zadnjih postankov pa se je moštvo v bojazni pred Hamiltonom in Verstappnom odločilo, da v bokse Norrisa pokliče krog pred vodilnim Piastrijem. In čeprav je slednjemu bilo nato obljubljeno, da mu bo Anglež vrnil pozicijo, pa je Norris popustil šele v predzadnjem krogu. Poteza, ki sama po sebi ne bi bila težavna, če se ne bi to zgodilo šele po dolgotrajnem prepričevanju moštva preko radijske zveze. Norris je torej zavoljo odnosov popustil, vprašanje pa, če ga ne utegne izgubljena bera točk tepsti predvsem v skupnem seštevku.

Automania Media
VN Madžarske 2024

McLarnu je uvodoma največjo težavo predstavljal Verstappen, ki je uspel v 1. zavoju prav tako prehiteti Norrisa – toda preko izletne cone. Zaradi česar je moral Nizozemec v 4. krogu vrniti pozicijo. Seveda pa se je v nadaljevanju uspel držati McLarnov – in to kljub neposrečeni moštveni taktiki, zaradi katere se je iz boksov vedno vrnil z večjim zaostankom. Kar pa mu je vedno uspelo izničiti – vse dokler ni v 7 krogov pred koncem naletel na Hamiltona. Sedemkratni svetovni prvak se namreč pod nobenim pogojem ni želel predati brez boja, zaradi česar je med starima rivaloma tudi počilo. In sicer v 1. zavoju, ko je Verstappen po dotiku praktično poletel mimo Hamiltona. Na njuno srečo trčenje ni bilo prehudo, zaradi česar sta lahko oba napredovala. A ne brez posledic, saj je nastalo zmedo izkoristil Leclerc, ki je skočil pred Verstappna. Ne pa tudi Hamiltona, ki se je tako veselil že svojih 200. stopničk v formuli 1.

Automania Media
VN Madžarske 2024

Na oddaljenem šestem mestu je ciljno črto prečkal Sainz, sedmi pa je bil Perez, ki se je uspel pobrati po včerajšnji katastrofi na kvalifikacijah, ko je bil po bližnjem srečanju z ogrado uvrščen šele na 16. mesto. Mesto za njim je dirko začel Russel, ki pa je bil na koncu osmi. Cunoda je bil deveti, deseti pa Stroll.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!