Nekaj novega: rižota z raki in penino
Zadnji mesec v letu se nam na vsakem koraku ponuja hrana. Bodisi na večerni tržnici, kjer se ob srkanju kuhanega vina družimo s prijatelji, bodisi na službenih zabavah. A tudi takrat, ko kuhamo doma, si lahko z izbranimi jedmi ustvarimo slovesno vzdušje. Naj bo zato vsak dan praznik vsaj na krožniku.

Rižota z raki in penino
Sestavine za 4 osebe:
350 g izluščenih rakovih repkov
320 g italijanskega riža za rižoto (carnaroli)
2 šalotki
2 stroka česna
1 rdeč čili
3 žlice olivnega olja
400 ml penine
800 ml vroče čiste kokošje juhe
sol
1/2 šopka svežega koprca
3 žlice masla
Priprava:
1. Šalotko in česen olupimo in sesekljamo, čili prerežemo, odstranimo semena in narežemo na rezinice. Koprc sesekljamo.
2. V posodi segrejemo olje, dodamo šalotko, česen in čili, mešamo in pražimo, da se vse malo zmehča, vendar česen ne sme porumeneti. Dodamo riž, premešamo, prilijemo penino in naprej mešamo.
3. Nato prilijemo toliko vroče juhe, da ta riž komaj prekrije. Kuhamo približno 15 minut, vmes občasno premešamo in postopoma prilivamo juho, da je riž ves čas vlažen, vendar se ne razkuha.
4. Dodamo rakove repke, solimo po okusu in kuhamo še nekaj minut, da se riž skuha, vendar pod zobmi ostane še čvrst. Nazadnje primešamo koprc in maslo, rižoto razdelimo na krožnike in jo postrežemo z ohlajeno penino.
Objavljeno v reviji Maja št. 25, 7. 12. 2018.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se