Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Namesto potice pripravila babko


S.J.
24. 12. 2021, 15.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kruh, ki se stopi v ustih!

Sara Rutar
Osebni album
Verjamem, da vam bo babka všeč, pravi Sara Rutar.

Nekdanja zmagovalka MasterChefa nam je za praznične dni razkrila svoj sladki recept. »Namesto potice sem pripravila babko, sladek kruh z orehovim nadevom. Za testo potrebujete 500 g moke (manitoba), 200 ml mleka, 100 ml vode, 100 g nahranjenih droži, 60 g rjavega sladkorja, aromo vanilje, 40 g jajčnega rumenjaka in 45 g masla (na sobni temperaturi). Za nadev pa 250 g orehov, 60 g sladkorja, 1 žlico ruma, 2 žlici tople vode, 50 g maskarponeja in 50 g stopljenega masla. Vse sestavine, razen masla, gnetemo v mešalcu 10–15 minut. Nato postopoma dodamo maslo, ki ga predhodno narežemo na kocke.« 

»Spet gnetemo 5–10 minut. Testo prestavimo v posodo in pokrijemo. Pustimo vzhajati na sobni temperaturi 4–6 ur, da podvoji volumen. Do drugega dne damo testo v hladilnik. Naslednji dan testo razvaljamo na debelino 0,5 cm, premažemo z maslom in namažemo z nadevom. Po želji lahko dodamo koščke čokolade in rozine. Zavijemo v klobaso, ki jo razrežemo na pol, in spletemo kitko. Prestavimo v primeren namaščen pekač in vzhajamo še dve uri pred peko. Pečemo na 180 stopinj Celzija okoli 45 minut. Ko je babka pečena, jo premažemo z maslom in postavimo na rešetko, da se ohladi. Pa dober tek!«


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.