© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Mednarodni festival žganih pijač: več kot 200 vzorcev, strokovni posveti in banka žganja


lokalno
Klemen Bizjak, predsednik Društva ljubiteljev domače žganjekuhe Slovenije
14. 4. 2023, 10.45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzganje__0_.jpg
Prizorišče festivala
_zzganje__1_.jpg
Člani Društva ljubiteljev domače žganjekuhe
_zzganje__3_.jpg
Žganjekuha

Društvo ljubiteljev domače žganjekuhe Slovenije jutri, v soboto, 15. aprila, v Lavričevi koči na Gradišču nad Šentvidom pri Stični pripravlja 1. mednarodni festival žganih pijač.

Edinstven dogodek, ki bo potekal od 9. do 18. ure, bo omogočil mreženje z ljubitelji žganih pijač in destilaterji iz več evropskih držav, ob pokušanju izvrstnih destilatov, kot so sadna žganja, likerji, vinjaki in gini. Ob strokovnem predavanju bomo razglasili tudi  »prvaka festivala«.

Na festivalu, kot ga v Sloveniji še ni bilo, bodo lahko sodelovali vsi, ki bi si želeli predstaviti svoje domače žganje pijače ter opremo za žganjekuho. Namen dogodka, ki bo povezal destilaterje iz devetih držav (Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Makedonija, Črna Gora, Madžarska, Romunija, Italija in Slovenija), je spodbuditi pridobivanje dragocenih znanj na področju žganjekuhe oziroma izdelave destilatov.

Na dogodku bodo ugledni strokovnjaki na področju žganjekuhe, ki spodbujajo razvoj destilatov, da bi izboljšali kakovost žganj. Številne težave, ki nastajajo pri kuhanju žganja, je treba pravilno razumeti in jih znati odpraviti, da bi lahko bili izdelki bolj kakovostni, bi zanje lahko iztržili višje cene, ki si jih prizadevni in ozaveščeni destilaterji zaslužijo. Ob 14.30 bo strokovno predavanje priznane poznavalke svetovnih žganj Majde Debevc.

Obiskovalcem bodo za pokušino na voljo 203. vzorci žganih pijač iz devetih držav, ki so prispeli na strokovno ocenjevanje ter destilati iz društvene  »banke žganja«. Obiskovalcem, ki bi za svoje žganje želeli prejeti strokovno oceno, bo med 14. in 16. uro na voljo član komisije, ki bo žganje neuradno ocenil ter podal komentar za njegovo tehnološko izboljšavo. Na festivalu bodo obiskovalci lahko pokušali tudi žganja z najpogostejšimi »karakterističnimi napakami«.

V tekmovalnem delu festivala so se posamezniki lahko potegovali za nagrade v več kategorijah, med glavnimi so vinjak, gin, liker, ostali destilati. Strokovno ocenjevalno komisijo so sestavljali: predsednik dr. Andrej Podjavoršek ter člana Tadeja Vodovnik Plevnikin Miran Reberc. V desetih kategorijah bomo najboljšim podelili priznanja, medalje in pokale. Na razglasitvi ocenjevanja, ki bo na sporedu ob 15. uri (v facebook skupini Žganjekuha bo na voljo tudi spletni prenos), bomo predstavili »prvaka festivala«.

V  Društvu ljubiteljev domače žganjekuhe želimo v dolgo tradicijo kuhanja žganja pri nas prispevati skromen delež, kjer bi bili naši proizvodi zares kakovostni. Proučujemo domačo in tujo literaturo in se vse pogosteje pohvalimo z dobrim žganji, ki na festivalih doma in v tujini dosegajo visoke ocene in tudi najvišja priznanja.

Vabljeni na edinstven dogodek, ki bo v slovenskem prostoru potekal prvič, na prizorišču pa se bo isti dan odvijala tudi Gradiška salamijada

Umetnost destiliranja in z njim alkohol (»voda življenja«) je že v 11. stoletju, odkar poznamo latinski izraz »destillare« (destilirati) slovel po svojih čudodelnih lastnostih, ki daljšajo življenje. Žganju, obogatenem z aromatičnimi rastlinami, so številni zdravilci od nekdaj pripisovali zdravilne učinke.

_________________________________________________________

Podrobnosti o festivalu

Program festivala

09:00 – Uradni začetek festivala 14:30 – Strokovno predavanje ge. Majde Debevc 15:00 – Razglasitev rezultatov ocenjevanja 18:00 – Uradni zaključek festivala

Točna lokacija festivala - Lavričeva koča na Gradišču nad Šentvidom pri Stični (Petrušnja vas 38, 1296 Šentvid pri Stični).

14klemen_bizjak_o_vzorcih.mp3

Klemen Bizjak o vzorcih


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.