Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Ocenjevanje žganj in sokov

Kvalitetne izdelke je treba le še stržiti


dolenjski-list
25. 3. 2009, 15.00
Posodobljeno
13. 04. 2009 · 21:21
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

cebele_sok09_139.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
sok_031.jpg
Arhiv Dolenjskega lista

Na turistični kmetiji Raztresen se je končalo že 7. ocenjevanje domačih žganj in sokov. Prireditev je pokazala, da belokranjski sadjarji obvladajo tako skrivnosti pridelave kakor predelave, saj so bili vzorci zelo dobro ocenjeni. Tokrat je v oceno prispelo 16 vzorcev sokov in 22 žganj, likerjev in medenih žganj. V kategoriji sadnih sokov je najvišjo oceno, polnih 20 točk, prejel sok Andreja Bajuka iz Čuril, pri žganjih (19,50) in likerjih (20) se je najbolje odrezal Blaž Kočevar iz Drganj dola, najboljši medeni liker (20) pa so izdelali v čebelarstvu Veselič iz Čuril.

Popolni rezultati ocenjevanja so v prilogi.

Kot je v nagovoru udeležencem poudaril direktor krajinskega parka Kolpa Boris Grabrijan mora biti naslednji korak trženje, saj je škoda, da se te dobrote uporabijo v glavnem le doma.

Prihodnje leto organizatorji pričakujejo, da bodo kandidati naredili tudi korak v smer izboljševanja embalaže, pa tudi k oblikovanju enotne (ali več) blagovne znamke.

Podelitvi priznanj in nagovorom organizatorjev je sledilo predavanje, vodena degustacija in kulturni program z gostujočim mešanim pevskim zborom iz Jevnice pri Litiji, ki na to prireditev prihaja že tradicionalno.

Ocenjevanje so organizirali Sadjarsko društvo Bele krajine, KGZS-Zavod Novo mesto, Čebelarska zveza Bele krajine, Krajinski park Kolpa, letos prvič pa tudi Društvo Rim lan.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.