© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarično-vinsko doživetje na Bizeljskem


lokalno
Pension Merkež
31. 10. 2013, 08.40
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

vino_001.jpg
Arhiv Lokalno.si
vino-001
vino_004.jpg
Arhiv Lokalno.si
vino_002.jpg
Arhiv Lokalno.si

12. oktobra se je v Pensionu Merkež na Bizeljskem odvijal malo drugačen kulinarično-vinski večer, kot smo ga vajeni. Ob dobrotah, ki sta jih pripravili lastnica Pensiona, gospa Renata in gospa Vanja, ki pripravlja tovrstne večere pod imenom Vanjin vinski mnogoboj, smo udeleženci lahko okušali vina štirih bizeljskih vinarjev.

Klasični Vanjin vinski mnogoboj, ki ga Vanja pripravlja po vsej Sloveniji, je dogodek, kjer vsi prisotni ob posamezni jedi običajno okušajo štiri vzorce vina in po lastni presoji, občutku, okusu ali strokovni plati ocenijo, katero vino se po njihovem mnenju najbolj poda k točno tisti jedi. Običajno gre za štiri hode, ki vključujejo tudi sladico, kjer pa se strežejo trije vinski vzorci. Steklenice z vinom so zakrite, tako da udeleženci ne vedo, katero vrsto vina pijejo, niti od katerega vinarja je vino. Na Bizeljskem smo lahko spoznavali vina štirih vinarjev: Martina Kovačiča (Blaževa gorca), Aleša Balona, Bojana Berkoviča (vinska klet Malipači) in Bojana Klakočarja (vinska klet Wiesell), rdeča nit jedilnika pa so bili jesenski pridelki. Po ajdovi pogači in gospodarjevem rdečem bizeljčanu, ki so ju postregli kot dobrodošlico, smo lahko okušali prekajeno šunko na pečeni hruški, pečene in v slanino ovite štruklje z bučno-sirovim nadevom, pito s kostanjevo-krompirjevim pirejem in hrustljavim puranom ter kuhana jabolka z orehovim nadevom in vanilijevo omako.

Vsak udeleženec je dobil listek s pisalom in pri vsakem hodu napisal, kateri vinski vzorec se po njegovem mnenju najbolj poda k določeni hrani in kateri najmanj. Odgovori so bili seveda vse prej kot enotni in to je bil ravno čar večera. Prisotni so eden za drugim povedali rezultat svojega ocenjevanja in skušali tudi predstaviti, zakaj so se tako odločili, potem pa smo vina razkrili in beseda je pripadla vinarjem. Ustvarjalen, drugačen in zanimiv način spoznavanja vin, hrane in kombinacij ter zabaven večer, ki se je po prijetnem kramljanju prevesil še v druženje in petje ob spremljavi kitare.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.