Kuhali so kisle juhe
Po treh letih se je sedem trnovskih vasi: Biš, Bišečki Vrh, Črmlja, Ločič, Sovjak, Trnovska vas in Trnovski Vrh znova pomerilo v spretnosti vrtenja kuhalnice.

Priprave na tradicionalno kuhanje kisle juhe, letos ga je organiziralo ŠD Kenguru, so se začele že nekaj tednov pred dogodkom, ko je bilo treba izbrati petčlansko ekipo, se dogovoriti za recept in določiti glavnega kuharja, obenem pa se domisliti tematske okrasitve stojnice.
V Črmlji, katere barve je zastopala tudi avtorica tega članka, smo se odločili, da našo »hiško« spremenimo v mlin. Redki namreč vedo, da je potok Črmlja, največji desni pritok Pesnice, z vodo nekoč oskrboval več vaških mlinov, o katerih pa danes ni več niti sledu. Hiško smo pobarvali v svetlo sivo, izdelali mlinsko kolo, pripeljali mlinski kamen, po tleh postavili koruzo, pšenico, vreče moke … in se lotili kuhanja.
Pravila so stroga in natančno določajo, koliko litrov juhe je treba skuhati in koliko časa sme trajati kuhanje. Bo meso dovolj mehko, krompir pravočasno kuhan, kombinacija začimb pravšnja? To so seveda klasična vprašanja, s katerimi se najbrž ukvarja celo vsak profesionalni kuhar, kaj se ne bi skupine amaterjev, ki pa so se kljub nekaj treme glede končnega rezultata med kuhanjem tudi izjemno zabavale. Ocenjevalci so ekipam podarili dodatnih pet minut za dokončanje juhe, potem pa so dobili vzorce v pokušnjo.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se