Krompirjevi mafini, krompirjeva rulada, pražen krompir ... Tudi marmelada. Jasno, iz krompirja




Že leto dni je minilo, odkar smo članice Aktiva kmečkih žena Tržišče prevzele v uporabo nove prostore s kuhinjo, ki sta je za nas uredili KS Tržišče in Občina Sevnica. V tem času so se v novi kuhinji zvrstile številne kuharske in pekovske delavnice ter druženja za članice, razstava ročnih del, likovna razstava, počitniške delavnice za otroke, pekovska delavnica in delavnica ročnih del za OŠ Tržišče, za varovance VDC Sevnica in predstavitve izdelkov iz zelišč in podobno.
V nedeljo, 19.6. 2022, prav na dan obletnice, smo članice pripravile Dan odprtih vrat. Že tretje leto pa poteka naš samooskrbni projekt »Krompir naš vsakdanji«, poleg krompirja sadimo še čebulo in česen. V tej vedno večji draginji nam je v Aktivu samooskrba vedno bolj pomembna.
Tako kot kruh je krompir nepogrešljiv v vsakdanji prehrani, zato smo ta dan predstavile za krajane in ostale obiskovalce krompirjeve jedi. Zgodaj zjutraj se je v kuhinji zbralo šest članic, poleg predsednice Fani Borštnar še Vika Erpič, Kristina Repovž, Marjana Jereb, Anica Šega, Biserka Povšič in Mimi Radić. Razdelile smo si delo in začele kuhati in pripravljati jedi iz mladega in novega krompirja Bellarosa, ki smo ga spomladi posadile na svoji njivi. Do devetih, ko smo odprle vrata za obiskovalce, je bilo že vse pripravljeno. Kuharice so se izredno potrudile, da je potekalo vse brezhibno.
Za ogled in degustacijo smo pripravile štirinajst različnih krompirjevih jedi. Starejši obiskovalci so pokušali bolj stare ali že malo pozabljene jedi: krompir v oblicah s kumino, krompirjevi žganci, grenadirmarš, krompirjev kruh, pita s krompirjem, krompirjeva juha z ajdovo kašo in drugo. Otroci in mladi pa so bolj uživali v »sodobnejših« jedeh, kot so krompirjeve picete, pogača ali pečen krompir. Najbolj so jim teknile sladice iz krompirja: krompirjevi mafini in krompirjeva rulada. Pripravile smo tudi marmelado iz krompirja. Seveda ni manjkal niti pražen krompir z grajsko klobaso in zalit z najboljšim ocenjenim cvičkom v DV Malkovec Uroša Flajsa. Pražen krompir je pripravljen po lastnem receptu Aktiva, s katerim vsakoletno sodelujemo tudi na Svetovnem festivalu praženega krompirja.
Vsekakor smo bile članice ob Dnevu odprtih vrat z obiskom zelo zadovoljne, saj je bil presenetljivo velik. V naslednjem letu na isti dan pa bomo na degustaciji predstavile jedi z drugo vrtnino, ki raste na naši njivi. Dogodek naj bi postal tradicionalen.
Na Dnevu odprtih vrat so sodelovale še Alenka Knez, Olga Majcen, Julka Jamšek in Milena Hočevar. Hvala vsem za sodelovanje.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se