Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Krompirjeva enolončnica z olivami za slastno kosilo


Revija Ženska
11. 5. 2019, 11.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kljub temu, da je že pomlad in bodo dnevi že toplejši, nam bo teknilo nekaj na žlico. Danes zato pripravljamo krompirjevo enolončnico z olivami.

enolnočnica 1480973421-hearty-white-bean-soup-with-sausage-2.jpg
Dreamstime
Krompirjeva enolončnica

Sestavine za 4 do 6 oseb:


200 g velikega belega fižola,
1,2 l čiste goveje juhe,
400 g majhnih krompirjev,
1 šopek timijana,
2 stroka česna, kajenski poper,
1 šopek peteršilja,
150 g zelenih in črnih oliv,
1 kranjska klobasa (po želji) in
4 do 6 žlic hladno stisnjenega olivnega olja.

Če svežega timijana ne dobimo, uporabimo slabi 2 žlički med prsti zdrobljenega suhega timijana.

Priprava:

Zvečer fižol operemo, odcedimo in namočimo v liter sveže vode. Naslednji dan ga pristavimo v vodi, v kateri se je namakal, in v pokritem loncu na šibki vročini kuhamo 30 minut. Prilijemo juho in znova zavremo. V odkritem loncu fižol počasi skuhamo do mehkega. To lahko traja tudi 2 uri. Biti mora mehak, razpadati pa ne sme. Med kuhanjem večkrat poberemo peno. Ko je fižol kuhan, prilijemo 250 ml vode.

Medtem olupimo in operemo krompir. Listke timijana potrgamo s stebelc, česen pa olupimo in drobno sesekljamo. 45 minut pred koncem kuhanja dodamo fižolu krompir, timijan in česen. Začinimo s kajenskim poprom. Peteršiljeve listke potrgamo s stebelc in grobo sesekljamo. Olive za 10 minut položimo v mrzlo vodo in nato odcedimo. Da bo jed izdatnejša, ji lahko dodamo klobaso, ki jo operemo, obrišemo in narežemo na tanke kolobarje. Peteršilj, olive in klobaso stresemo v enolončnico in kuhljamo še 10 minut. Tik pred serviranjem primešamo olje. Potem jed ne sme več vreti.

Objavljeno v reviji Ženska št. 3, 4. 3. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.