Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kremna juha z ostrigami in krebuljico


Zvonka Labernik, Ženska
13. 6. 2017, 15.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:03
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Krebuljica in ribe oziroma morski sadeži se zelo dobro ujemajo, zato si takšno kombinacijo čim večkrat privoščimo.

kremna juha z ostrigaji.jpg

Tale juha je najboljša, če jo pripravimo iz svežih ostrig, vendar bo dovolj dobra tudi, če bomo uporabili konzervirane ali zamrznjene.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 12 oščetkanih svežih ostrig,
  • 1 žlica surovega masla,
  • 2 sesekljani šalotki,
  • 2 strta stroka česna,
  • 2 žlici moke,
  • 600 ml mleka,
  • ½ žličke soli,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • 40 ml sladke smetane,
  • 5 žlic sesekljane krebuljice,
  • 1 žlica na tanke trakce narezane limonine lupinice za posip.

Priprava:

  1. Ostrige zložimo v kozico in prilijemo toliko vode, da je dno pokrito. Kuhamo jih 2 minuti, da se školjke odprejo. Ohladimo jih in izluščimo meso, tekočino od kuhanja pa prihranimo.
  2. V drugi kozici razpustimo maslo in na njem popražimo šalotko in česen. Primešamo moko in jo pražimo 2 minuti, da zarumeni, nato pa zalijemo z mlekom in prihranjeno tekočino od kuhanja ter kuhamo 5 minut.
  3. Nazadnje juhi dodamo ostrige, jo solimo in popramo ter kuhamo še 2 do 3 minute. Ko se robovi ostrig začnejo gubati, je juha gotova. Vmešamo še sesekljano krebuljico (nekaj je prihranimo za posip) in sladko smetano ter juho pregrejemo.
  4. Naložimo jo na krožnike, posujemo s prihranjeno krebuljico in trakci limonine lupinice ter ponudimo. Zraven se prileže popečen kruh.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.