Za prste obliznit': krema iz bezgovih cvetov
Cvetovi ali jagode – bezeg je vedno primeren za kulinarična presenečenja. In to brez velikega truda v kuhinji.
                    Krema iz bezgovih cvetov
Sestavine za 4 osebe: 
5 kock sladkorja 
1 neškropljena pomaranča 
1/8 l sladnega piva 
4 rumenjaki 
2 žlici medu 
1/4 l sladke smetane 
100 g bezgovih cvetov 
250 g svežih kosmulj 
1/4 l vode 
150 g sladkorja 
1/2 žličke cimeta 
4 žlice kisle smetane 
4 beljaki
Priprava:
Kosmulje temeljito splaknemo in odcedimo. Na kuhalnik pristavimo kozico, v katero stresemo kosmulje in jih prelijemo s približno 100 ml vode. Ko tekočina s kosmuljami zavre, kuhamo še približno 5 minut. Kozico odstavimo, tekočino pa nekoliko ohladimo. Nato kosmulje skupaj s tekočino prepasiramo skozi gosto sito. Kosmuljevo mezgo stresemo v multipraktik, dodamo beljak in dobro zmeljemo.
Bezgove cvetove temeljito očistimo. Očiščene cvetove s cveti navzdol potopimo v pivo. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in čez noč položimo v hladilnik. Bezgove cvetove nato zavržemo, pivo pa precedimo skozi gosto cedilo, obloženo z gazo. Primešamo cimet in smetano. Nato drgnemo kocke sladkorja ob pomarančno lupino, da se navzamejo njene arome. Nato jih skupaj s pivom, rumenjaki in medom stepemo nad paro v rahlo kremo.
Sladko smetano stepemo v trdo maso in zamešamo v kremo. Primešamo še kosmulje z beljaki. Nato vse skupaj vlijemo v primerne kozarce in postavimo v zamrzovalnik. Tam pustimo približno tri ure. Ledeno kremo okrasimo in postrežemo.
Objavljeno v reviji Maja št. 12, 7. 6. 2019.
   
                                                
    E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se