Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kisle kumarice


J.G., Maja
9. 9. 2017, 09.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Večje kumarice vlagamo tako, da jih najprej dobro umijemo, damo v veliko skledo, izdatno potresemo z grobo morsko soljo in pustimo stati najmanj 24 ur.

kisle kumarice.jpg

Vmes jih večkrat premešamo, da se dobro prepojijo s soljo. Naslednji dan jih dobro odcedimo, dodamo koper in zalijemo s prekuhano mešanico iz enega dela vode in treh delov kisa in pokrijemo. Tako jih pustimo dva dni stati na hladnem.

Nazadnje kis odlijemo in ga skupaj z lovorovimi listi, dvema žlicama celega popra in žlico sladkorja na liter tekočine prevremo. Odcejene kumarice in koper zložimo v čiste kozarce, zalijemo z vrelim kisom in kozarce takoj dobro zapremo. Zgornjo plast kumaric lahko pokrijemo še z listi vinske trte.

Majhne, do 6 cm dolge kumarice na hitro vložimo tako, da jih najprej umijemo s čisto mehko krtačo in jih dobro odcedimo. Nato jih skupaj s koprom in olupljenimi česnovimi stroki zložimo v čiste kozarce. Za vsak kg kumaric zavremo 6 dl vode, 9 dl belega vinskega kisa, 75 g grobe morske soli, žličko zrnc črnega popra in žličko gorčičnih semen, kuhamo 3 minute in nazadnje ohladimo. Kumarice zalijemo s kisovo mešanico, da so popolnoma prekrite s tekočino, kozarce dobro zapremo in shranimo v hladni shrambi ali v hladilniku.

Večje kumarice vložimo tako, da jih narežemo na tanke koleščke. Na 1 kg dodamo dve na kolobarje narezani čebuli, dva olupljena stroka česna in koper, vse pomešamo in zložimo v sterilizirane kozarce. Nato zavremo 6 dl vode, 9 dl belega vinskega kisa, 75 g grobe morske soli, žličko zrnc črnega popra in dve žlički gorčičnih semen in kuhamo 3 minute. Kumare zalijemo z vrelo tekočino, ki naj jih dobro pokrije, kozarce takoj zapremo in pustimo, da se ohladijo. Shranimo jih v hladni shrambi ali v hladilniku.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.