Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Karl Erjavec ugriznil v jabolko. Pregrešno ali grenko?


lokalno
12. 10. 2009, 00.00
Posodobljeno
15. 10. 2009 · 07:12
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

carjevic_edi_rupret.jpg
Arhiv Lokalno.si
Letos so prvič podelili naziv Carjevič leta 2009. Naziv si je prislužil lastnik travniškega sadovnjaka, ki je najbolj poskrbel za svoj sadovnjak. Letošnjemu nagrajencu, Edi Rupet je naziv podeli...
naslovna.jpg

Končal se je včeraj, trajal pa je od prejšnje nedelje. Gre za teden kozjanskega jabolka. Prireditev je bila pregrešno lepa. Saj veste, če ne bi naša pra starša jedla jabolka, bi še danes živeli v raju. Toda na Kozjanskem oziroma tamkajšnjem parku rastejo takšna jabolka, da človek zavestno greši. Tam imajo tiste sorte, ob katerih smo mnogi ''gor zrasli,'' takšna, ki jih, preden ugriznete vanje, ni treba prati in drgniti s krtačo, da sperete z njih vsa tista škropiva, ki jih je sadež deležen, ko zori in ko v skladiščih čaka, da ga pošljejo na prodajne pulte. In ker so na Kozjanskem doma pametni ljudje, so se že pred časom domislili, da bi se ta njihov ponos dalo dobro tržiti, zraven pa narediti še turistično atrakcijo. In jim je uspelo.

Prireditev, ki vedno traja teden dni, je razdeljena na dva dela. Na otvoritvi pa je med drugim sodeloval tudi minister za okolje in prostor Karl Erjavec. Od nedelja do petka pripravijo številne razstave, pohode po sadovnjakih, mimogrede si lahko ogledate naravne in kulturne vrednote Kozjanskega parka, pa tudi dan odprtih vrat organizirajo. Vsako leto pripravijo še predavanja na eno od naravovarstvenih tem; tokrat so govorili o boleznih in škodljivcih divjega sadnega drevja.

Ker so Kozjanci domiselni, so letos pripravili tri novosti. V tekmovanju za naj sadovnjak se je z nazivom CARJEVIČ 2009 okitil Edi Rupret. Druga novost je bila peka štrudla (vi bi rekli jabolčnega zavitka) na prireditvenem prostoru. Stanka Alegro in Fanika Vajdič (ekipe so bile dvočlanske) sta najbolje razvlekli testo in ga potresli z naribanimi jabolki in tako osvojili naziv ''štrudl mojstrica.'' Če vprašate nas, nam je bilo najbolj všeč tisto na koncu, ko se iz štrudla nadev malo pocedi in karamelizira. Žal nismo bili edini, ki nam je bilo to najbolj slastno. In tretja novost je bila predstavitev prve mobilne stiskalnice v Sloveniji, s katero se da opraviti prav vse: od stiskanja, prek pasterizacije do stekleničenja, jabolčnika seveda. Do te stiskalnice so prišli v okviru projekta IPA, gre za čez mejno sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško.

Ali ljudem manjka prijetnih domačih dogodkov, ali pa smo vse bolj ekološko ozaveščeni. V tem primeru to niti ni pomembno. Važno je, da so imeli prireditelji eno samo težavo. Zmanjkalo je namreč prostora na improviziranih parkiriščih. Kako tudi ne, saj jih je samo minuli konec tedna obiskalo prek 10 tisoč ljudi.

Mnogi bodo novembra prišli še enkrat. Takrat se namreč začne prodaja starih domačih sort jablan. Če vas je zamikalo, morate pohiteti. Poiščite jih na spletni strani, pokličite in rezervirajte. Nekaj malega se zna še najti. Sicer pa so sadike v glavnem že prodane. Zanimanje je tolikšno, da se bodo že prav kmalu lotili razširitve plantaže, na kateri vzgajajo sadike.

Vzemite si kdaj čas in jih obiščite. Poleg prijetnega izleta se boste prepričali, zakaj se Adam in Eva nista mogla upreti jabolku. In prepričali se boste, da je prenekateri greh slasten, da bolj ne more biti. Naj vam šepnemo še to: Bog grehe odpušča, neumnosti pa ne - in neumno bi bilo ne obiskati Kozjansko.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.