Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj so (za)kuhali Dolenjci belokranjskega?


lokalno
27. 4. 2010, 00.00
Posodobljeno
28. 04. 2010 · 12:01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

dsc01293.jpg
Arhiv Lokalno.si
dsc01306.jpg
Vedno nasmejani Damjan Fink (desno)...

Sinoči je v avli Kulturnega centra Janeza Trdine Zavod Okus z okusi iz Bele krajine spet pripravil pravo kulinarično poslastico. Prijeten večer, ki so ga izvirno poimenovali "Kaj (za)kuhamo Dolenjci belokranjskega", je popestrila tamburaška skupina Vodomec, program in predstavitve gostiteljev pa je vodil Robert Erjavec. Sodelovalo je več gostinskih hiš, ki so predstavile svoje jedi na belokranjski način. Za dobro pijačo je poskrbela vinska klet Kostelc iz Drašičev z blagovno znamko Dolc 1834.

Gostitelji večera so bili: Gostilna in prenočišča Vovko, Ratež (šinjek v testu ob proseni kaši z jurčki s čemaževo peno), Gostilna Rakar, Trebnje (žlinkrofi s kozličkom na spomladanski zelenjavi), Gostilna Repovž, Šentjanž (pirina rižota s porom, krapom in hrenom), Zavod Okus, Novo mesto (jelenov file z orehovim pestom in divjimi zelišči, povitica in sveža skutna krema), Domačija Novak, Sadinja vas (strnjenka z želejem metliške črnine in cvetlični (bezgov) sladoled na marmeladi iz bezgovih jagod).

Goste so z belokranjsko pogačo sprejeli že zunaj v parku pred kulturnim centrom, nato pa nadaljevali z razvajanjem v avli. Med večerjo so se ob pogovoru z voditeljem predstavili posamezni gostje in gostitelji. Zbrane je najprej pozdravil Franci Bratkovič, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, nato pa je Tanja Kos povedala nekaj besed o Trdinovem baru v KC Janeza Trdine. Anton Kostelc, vinar večera, je povedal nekaj o degustacijah, spajanju vina in hrane ter o posebnostih pri nudenju vin. Med posameznimi izhodi hrane so se nato predstavile še gostilne, vse skupaj pa je prijetno zaokrožila še belokranjska tamburaška skupina Vodomec.

Kot kaže, so ti izvirni dogodki v avli kulturnega centra v Novem mestu že pridobili svoje oboževalce, saj jih na kulinarično glasbene večere prihaja vedno več. Dobra ponudba in profesionalnost očitno ne pozna slabih časov, zato vse pohvale Damjanu Finku, direktorju Zavoda Okus, za dobre ideje in organizacijo teh večerov.

Tekst in foto: Mojca Saje
soavtor fotografij: Robert Kokol


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.