Jedi iz ajde slastne in zdrave


V Beli Cerkvi je zadnje čase zelo živahno, razlog pa je nov kulturni hram, imenovan Hiša žive dediščine, ki ga je občina Šmarješke Toplice postavila na mestu nekdanje stare osnovne šole.

Še posebej so ga vesele članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev, saj so v njem dobile svojo kuhinjo, v kateri tedensko pripravljajo tudi dve kulinarični delavnici.
V starem kulturnem domu, kjer se je prej vse dogajalo, so imele le majhno kuhinjo in prostor, ki je bil namenjen vsem društvom, zdaj pa imajo v veliki, moderno opremljeni kuhinji na voljo krušno peč, konvektomat, pečico, indukcijski štedilnik, velik hladilnik, pomivalni stroj itd. Na delavnicah so se članice že učile priprave štrukljev, jedi iz ajde, pa peke kruha in zdaj že znamenite vinjevrške pogače. K sreči je njihova članica profesionalna kuharica Betka Vrščaj, ki jim rada prenaša svoja znanja in izkušnje, pa tudi mnoge druge članice so zelo izurjene in vešče v kuhanju in peki.

Kot pravi nova predsednica društva Nežka Dulc, ki je vodenje društva januarja letos prevzela od Sonje Košak, je zanimanje za delavnice veliko, da so kar čakalne vrste, pripravljajo pa jih le za člane društva. To šteje zdaj že 82 članov. Na enkrat jih lahko sodeluje le deset, tako da bo iz nove kuhinje gotovo še večkrat lepo dišalo.
Mi smo pridne gospodinje ujeli na delavnici priprave jedi iz ajde (od vinjevrške pogače, ajdove zlevanke s skuto, kislega zelja z ajdovo kašo, ajdove kaše v solati, ajdovih žličnikov v goveji juhi, ajdovih krapcev s skuto in kašo, itd.), ki so zelo zdrave. Zelo so se izkazale, tako da je bila pojedina ob koncu slastna.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se