© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Iz enega pekača: pecivo z olivnim oljem in timijanom


Vera Simončič, Ženska
9. 3. 2019, 16.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Veliko jedi in uravnoteženih obrokov se lahko pripravi v eni sami posodi, tako da bo tudi čim manj pomivanja, jedi pa se bolj ali manj »pripravijo« same.

pita dreamstime_xl_97722199.jpg
Dreamstime
Pecivo z olivnim oljem in timijanom

Pecivo z olivnim oljem in timijanom

Sestavine za pekač premera 22 cm:


250 ml grškega jogurta (polnomastnega ali 2 %)
160 ml olivnega olja (+ za namastitev pekača)
160 ml medu
1 žlička drobno sesekljanega svežega timijana
1 žlička naribane limonine lupinice
3 jajca (velikosti L)
200 g moke
1/2 žličke pecilnega praška
1/2 žličke sode bikarbone
1/4 žličke soli

Pečico segrejte na 160 stopinj. Okrogel pekač premera 22 cm rahlo namastite z olivnim oljem, obložite s papirjem za peko in ga rahlo namastite.

V večji skledi zmešajte jogurt, olivno olje, med, timijan in limonino lupinico. Eno za drugim dodajte jajca.

Vsakega temeljito umešajte, preden dodate naslednjega. Dodajte moko, pecilni prašek, sodo in sol. Z gumijasto lopatko mešajte, dokler ni testo skorajda brez grudic, pazite, da ga ne mešate preveč.

S testom napolnite pekač in ga gladko poravnajte. Pecite ga od 40 do 45 minut, dokler ni površina zlato rjava in pecivo prestane testa z zobotrebcem.

Pečeno pecivo prestavite na rešetko in ga pustite počivati v pekaču 10 minut. Nato z nožem razrahljajte obod in kolač prevrnite oziroma prestavite na rešetko ali krožnik.

Ponudite toplega ali sobne temperature. Ostanek peciva zavijte v prozorno folijo. Pri sobni temperaturi se obdržijo do 5 dni.

Objavljeno v reviji Ženska št. 1, 7. 1. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.