Duhovni dan

Petek 13. kot dan boginj, ki je namenjen čaščenju življenja in vsega lepega.

Neja Kralj
12. 9. 2024, 16.03
Deli članek:

Letošnje leto nas bo »obdarilo« kar z dvema dnevoma, pred katerima nekateri preplašeno trepetajo – petkoma 13. Prvi bo jutri, 13. septembra, naslednji pa je na koledarju že decembra.

Priofimedia
Po petku trinajstega je sobota, kar je najboljša plat tega dne, saj se začenja vikend.

Ker se nekateri na posebne dni in dogodke radi pripravljate vnaprej, smo se petku 13. posvetili že danes. Petek 13. slovi kot dan nesreče, obdan z vraževerjem in misticizmom, ki ga zaznamujejo zgodbe o smoli, črnih mačkah in podobnih skrivnostnih zadevah.

A zakaj točno velja za nesrečen dan?

Ta globoko zakoreninjena prepričanja o dnevu, ki lahko prinese nesrečo, so del zahodne kulture, čeprav mnogi ne morejo natančno pojasniti, zakaj. Izraz »paraskevidekatriafobija« opisuje iracionalni strah pred tem datumom, specializirana oblika »triskaidekafobije« pa strah pred številom 13.

ZGODOVINSKE KORENINE

Petek in število 13 sta skozi zgodovino veljala za nesrečna v različnih kulturah. Po Charlesu Panatiju, ki v svoji knjigi Izjemni izvori vsakdanjih stvari sledi zgodovini te vraže, sega koncept »prekletstva« nazaj do nordijske mitologije. Loki, bog norčij, je nepovabljen vdrl na zabavo v Valhalli in s seboj prinesel smrt – bil je trinajsti gost in je povzročil smrt boga Balderja. To vraževerje se je nato razširilo po Evropi in postalo še posebej močno z zgodbo o Zadnji večerji, kjer je bil Jud Iškariot, ki je izdal Jezusa, prav tako trinajsti gost. Zgodovina neugodnih petkov sega celo dlje kot do križanja Jezusa. Verjame se, da je bil petek dan, ko sta Adam in Eva jedla prepovedani sadež, ko je Kajn umoril Abela, ko je bil porušen Salomonov tempelj in ko je Noetova barka odplula v veliki poplavi.

DUHOVNI IN KULTURNI

V poganskih časih je bil petek povezan z božanskim ženskim principom. Ime za petek izvira iz staroangleščine in pomeni »dan Frigg«, nordijske boginje ljubezni, zakona in materinstva. Frigg, ki je včasih zamenjana s Freyjo, boginjo ljubezni, plodnosti in vojne, je veljala za zaščitnico domov in družin ter je bila sposobna prerokovati. Zaradi teh povezav je petek veljal za srečen dan za poroke med Nordijci in Tevtoni.

Število 13 je bilo v predkrščanskih časih zaradi povezave s številom lunarnih in menstrualnih ciklov v koledarskem letu obravnavano kot znak plodnosti. Umetnost tistega časa je pogosto povezovala menstruacijo, plodnost in lunine faze, kot prikazuje kip Venere iz Laussela, ki drži rožni venec s 13 zarezami, simbolom lunarnega cikla.

AdobeStock
esrečni dan ali dan, ki nima zveze z nesrečo?

PREOBLIKOVANJE POGLEDA

V 20. stoletju je petek 13. pridobival negativen pomen, predvsem s popularizacijo skozi filmsko franšizo Petek 13. z morilcem Jasonom Voorheesom in romanom Dana Browna Da Vincijeva šifra, ki je pomotoma povezal to vraževerje z aretacijo templjarjev leta 1307. Danes, ko se v mainstreamu pogosto razpravlja o vlogi mizoginije pri potiskanju močnih žensk v ozadje skozi zgodovino, se morda spreminja tudi pripoved o petku 13. in povezanih ženskih božanstvih. Taylor Swift, na primer, šteje 13 za svojo srečno številko, kar morda kaže na premik v percepciji tega datuma.

Petek 13. ni več zgolj dan črne magije in nesrečnih dogodkov. Lahko je priložnost za humor, za krepitev skupnosti ter za osebno in duhovno rast. Naslednjič, ko boste na koledarju zagledali petek 13. (torej jutri), razmislite, kako ga boste izkoristili – kot dan za nov začetek ali kot dan, ko boste svetu pokazali, da se nesrečo da premagati z dobro voljo in smehom.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste