Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Hedonistični užitki ob prazniku malvazije


M.J.
1. 4. 2015, 15.35
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:56
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Minuli teden je bilo na Obali zelo živahno. Sončni Portorož je s številnimi okusi pijače in jedače privabil obiskovalce, ki so se podali na pravo popotovanje in raziskovanje zlatorumene žlahtne kapljice. Med 28. in 30. marcem se je namreč v prijetnem ambientu portoroških hotelov LifeClass odvil že 17. Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana, ki je združil številne navdušence nad vodilno istrsko belo sorto vina.

Foto5.jpg
M.J.
Zadnji vikend marca se je v hotelih LifeClass odvijalo razvajanje brbončic ob žlahtnih okusih Mediterana.

60 vinarjev s 122 različnimi vzorci malvazije

Oda malvaziji se je pričela v soboto 28. marca zvečer s kulinarično uverturo dogodka Malvazija LIFE, kjer so v Grand Hotelu Portorož lokalni proizvajalci in ponudniki butičnih istrskih gastronomskih delikates razvajali z bogatimi okusi ob spremljavi izbranih malvazij.

Foto3.jpg
M.J.
V soboto, 28. marca, se je v Grand Hotelu Portorož odvila kulinarična uvertura dogodka Malvazija LIFE.

V nedeljo, 29. marca, je sledilo svečano odprtje 17. Festivala Malvazije. Z mediteranskimi zlatorumenimi okusi je očaralo 60 vinarjev slovenske Istre, Brd, Krasa, Vipavske doline, hrvaške Istre in Italije, ki so predstavili kar 122 različnih vzorcev malvazije. Med njimi so bile tudi ekološko pridelane, na katere prisegajo v Svetu zdravih užitkov hotelov – hotelih LifeClass. Posebnost festivala je bila tudi malvazija iz vinske kleti Korenika & Moškon, pridelana na biodinamičen način.

Foto2.jpg
M.J.
Maja Križmančič iz hotelov Lifeclass, predsednica uprave Istrabenz Turizem Lorela Dobrinja, župan Občine Piran Peter Bossman in Ingrid Mahnič.

Delavnice, seminar in simpozij na čast malvazije

Raziskovanje malvazije se je v nedeljo in ponedeljek odvijalo na simpoziju, seminarju in številnih delavnicah v hotelu Slovenija. Med slednjimi je navdušila delavnica La Musica Delle Malvasie, kjer je sommelierka udeležence vodila pri preizkušanju vin in razvajanju brbončic ob glasbi. Ugotovili so, da se čutnice ob pitju pred in po glasbi odzivajo različno, najbolj pa zaživijo takrat, ko je glasba primerna vinu.

Foto4.jpg
M.J.
Malvazije so dopolnjevale številne dobrote.

Z vinarjem Tilnom Praprotnikom so obiskovalci z degustacijo najbolje ocenjenih vin raziskovali, kako različne izbire okusov malvazij kažejo na raznolikost okusov posameznika. Navdušila je tudi Vinska kraljica slovenske Istre, Sara Pfeifer Pelicon, ki si je krono nadela že drugič. Pestro dogajanje v kraljestvu malvazije je ob kozarcu dobrega vina vodilo v prijetne pogovore in nepozabne spomine.

Foto1.jpg
M.J.
Izvršna direktorica za hotelsko operativo v LifeClass hotelih Portorož Maja Križmančič in predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič v družbi ponudnikov.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.