Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Kulinarična kolekcija jesen-zima Zavoda Okus


lokalno
2. 12. 2010, 00.00
Posodobljeno
03. 12. 2010 · 06:57
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

slika_293.jpg
Arhiv Lokalno.si
slika_338.jpg
Andrej Matič
Damjan in Tanja redno, predvsem pa okusno presenečata svoje goste. (Foto: Andrej Matič)

Včeraj je sneg marsikje povzročal težave in vnesel nered v komunikacijo, vendar ne Zavodu Okus. Svojim gostom so tokrat zagodli ravno s snegom. Pričakala jih je prava zimska pravljica: iz snega narejeni šank, kjer so rezali šunko v testu in odojek, ter sodčki iz snega (na sredini pa goreča drva), ki so služili kot mizica. Če zraven prištejemo še topel sok (sok topliških jabolk, v katerem so se pekla), ocvirkovo potico in razgled, je večina gostov že zadostila svojo vedoželjnost še pred vstopom v restavracijski prostor.

Večer je potekal pod okriljem Tanje Kos. Niti večera je skozi pripoved povezoval Drago Medved, pisatelj, pesnik, predavatelj, raziskovalec, … predvsem pa strokovnjak na področju kulinarike.

In potem je sledilo soočenje: Damjan Fink, avtor vznemirljivih okusov živil regije Dolenjske in Bele krajine, je zbranim predstavil krožnik za krožnikom. Razkrival je svoja mišljenja in napotke za umestitev naših (še kako dobrih in privlačnih) lokalnih živil v naš vsakdan. Vsak krožnik v kolekciji jesen-zima je imel temeljno živilo, okoli katerega se je vrtel cel svet (okusov). Damjanovo energično opisovanje krožnikov je vredno doživeti v živo; opisati ga je skorajda nemogoče. Velja dober napotek za vse tiste, ki so tokratno (do zadnjega mesta napolnjeno) delavnico zamudili: drugo leto se pripravlja zaključni kulinarični večer, kjer bodo vsi okusi zaokroženi.

Pri sestavi jedi je Damjan izviral iz osnovnega okusa živila in ga oplemenitil z razburljivimi kombinacijami ostalih lokalcev. Jedi, ki so zaznamovale ta večer, so le pokazatelj možnosti, kako združiti tradicijo in inovativnost.

Pestri paleti gostov (gostinci, turistične in ekološke kmetije, strokovna in zainteresirana javnost, dijaki in študentje, TIC-i, …) je razposajenost okusov prišla do živega in vzdušje je bilo primerno vstopu v t.i. veseli december. Kuharska delavnica alias izpoved skozi okuse je bila časovno omejena … časovno neomejen pa bo ostal po-okus po dinamičnem večeru doživetja zime.

Kuharsko predstavitev kot delavnico je na Trški gori izpeljal Zavod Okus, ki s svojim delovanjem vedno hudomušno preseneča – predvsem svoje goste. Nosilec projekta Kulinarika Dolenjske in Bele krajine je Zavod 23, Zavod Okus pa v zgodbi nastopa kot partner. Projekt je deloma financiran iz sredstev LAS Dolenjske in Bele krajine ter sredstev Leader. Njegov namen ni le izbrati živila in iz njih pripraviti jedi, ampak obuditi tradicionalne jedi in živila, ki so in zaznamujejo to regijo, in jih umestiti v naš vsakdan.

Zavod Okus,
foto: Andrej Matič


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.