© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Divjačinska jušna osnova na zalogo


Revija Maja
25. 11. 2017, 12.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Da ne bomo vedno segali po kocki.

profimedia-0157755123.jpg
Profimedia

Rižote, omake in druge jedi so okusnejše, če jih zalivamo z jušno osnovo. Da ne bomo vedno segali po kocki, si juho na zalogo lahko skuhamo sami in shranimo v steklenih kozarcih ali v zamrzovalniku. Če imamo pri roki kosti divjačine, jo pripravimo po naslednjem receptu.

Za 1,6 l jušne osnove potrebujemo:
1,2 kg kosti (divjačinskih)
3 čebule
250 g gomoljne zelene
1 korenček
2 žlici olja
1 žlica paradižnikove mezge
200 ml rdečega vina
2 lovorova lista
1 žlička pimenta
timijan
10 g posušenih gob

Priprava:
1. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Kosti položimo v pekač in jih v pečici 20 minut pražimo. Vmes večkrat obrnemo. Zalijemo z 200 ml vode in pražimo še 5 minut.
2. Medtem očistimo zelenjavo, ostrgamo in olupimo ter jo narežemo na kocke. Popražimo jih na vročem olju in dodamo mezgo.
3. Kosti preložimo z omako v posodo in zalijemo z vinom. Na štedilniku kuhljamo 2 minuti. Zalijemo z 2,5 l vode in kuhamo eno uro. Peno, ki se naredi na vrhu, poberemo s penovko in zavržemo.
4. Dodamo lovor, piment, timijan, gobe in kuhamo še eno uro. Precedimo skozi bombažno gazo ali gosto cedilo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.