Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Cvetačni kuskus za prste obliznit'


M. O. Ž., Zarja
25. 6. 2019, 11.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Že veste, kaj boste danes kuhali? Ne? Kaj pa, če pripravite jed po našem receptu?

k cvetačni kuskus1.jpg
Revija Zarja
Cvetačni kuskus

Cvetačni kuskus

Za 4 osebe

Priprava: 35 minut

Sestavine:

Za kuskus: 1 velika glava cvetače, 150 ml zelenjavne jušne osnove, 1 vejica rožmarina, 1 vejica timijana, 1 strok česna, 2 žlici na koščke narezane buče hokaido, 2 žlici na koščke narezane bučke, 2 žlici na koščke narezanega korenja, 1 žlica sesekljane šalotke, morska sol, 4 žlice olivnega olja, 2 žlici belega balzamičnega kisa.

Za cvetačni pire: 50 g šalotk, 30 g masla, 250 g cvetačnega stržena (trd osrednji del), 50 ml belega vina, 60 g smetane, sol.

Za marinirane redkvice: 12 redkvic, 1 ščepec morske soli, ½ ščepca sladkorja, 1 žlička belega balzamičnega kisa, 3 žličke olivnega olja, 4 majhni šampinjoni.

Priprava: Za kuskus cvetačo razdelimo na cvetke in jih naribamo toliko, da zadošča za 12 žlic. Preostanek na drobno zrežemo in prihranimo. Juho zavremo z rožmarinom, timijanom ter olupljenim in sesekljanim česnom. Naribano cvetačo stresemo v juho in kuhljamo 30 sekund. S penovko jo poberemo iz lončka in shranimo v skodelici. Koščke zelenjave (buče, bučke, korenje, cvetačo, šalotko) podušimo na dveh žlicah olivnega olja in jih potem dodamo cvetači v skodelici. Začinimo s kisom in preostalim olivnim oljem, solimo. Za pire olupimo šalotko in jo sesekljamo. Cvetačni stržen na drobno zrežemo. Najprej na maslu popražimo šalotko, potem dodamo še dele cvetače. Solimo, zalijemo z vinom in kuhljamo toliko časa, da tekočina povre. Zalijemo s smetano, ukašimo in precedimo. Redkvice umijemo in narežemo na manjše koščke. Začinimo jih s soljo in sladkorjem ter pustimo marinirati 10 minut. Potem jih odcedimo ter vmešamo kis in olje. Šampinjone narežemo na rezine. Cvetačni pire z žlico naložimo na krožnike in poravnamo. Nanj odmerimo kuskus, redkvice in šampinjone.

Objavljeno v reviji Zarja št. 25, 18. 6. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.