Čušpajs kuhali že v avstro-ogrski monarhiji

»Čeprav tvegam, da se bom Kostelcem zameril, moram povedati, da čušpajs ni kostelska posebnost. Jed je nastala v 19. stoletju in so jo kuhali po vsej tedanji Avstro-Ogrski. So pa bili Kostelci prvi, ki so bili tako pogumni, da so rekli, da čušpajs ni samo enostavna enolončnica, ampak nekaj več,« pravi Leon Pogelšek, ki kot predsednik komisije ocenjuje čušpajs že od prvega organiziranega tekmovanja v kuhanju Kostelskega čušpajsa leta 2006.
Čeprav je TŠD Kostel v vabilu na letošnje že 5. tekmovanje v kuhanju čušpajsa, ki je bilo v petek, 20. avgusta, na turistični kmetiji Padovac v vasi Selo v občini Kostel, objavil tudi recept za to enolončnico, Pogelšek pravi, da so čušpajs kuhali pri vsaki hiši drugače in da zato zanj ni recepta. »Že samo ime čušpajs, ki izhaja iz nemške besede »zu Speise« ali po naše »ob shrambi« pove, da so gospodinje vanj dale vse tisto, kar so imele pri roki. Večinoma je bila to zelenjava, ki so jo imele tedaj na vrtu, od mesa pa kokoši ali zajci, ki so jih imeli doma, divjačina, ko so kdaj kaj na črtno uplenili, pa kakšna ovčka ali konj, ki si je zlomil nogo ali kaj podobnega,« pravi.
Pogelšek meni, da bi morali tekmovanje, na katerem se je letos pomerilo 9 ekip, razširiti na udeležbo najmanj 20 ekip. Zato bi se morala v to aktivneje vključiti tudi občina Kostel, ki pa zaenkrat, kot pravi Pogelšek, za prireditev nima posluha. Dokaz za to je tudi, da letos župana Valentina Južniča ni bilo niti na razglasitev rezultatov tekmovanja.
Kar zadeva same širitve tekmovanja pa jim je to, kot pravi predsednik TŠD Kostel Stanko Nikolič, že letos deloma uspelo. Z udeležbo ekipe Udruge za šport, rekreacijo in turizem iz Broda na Kolpi je namreč tekmovanje letos prvič dobilo tudi mednarodno razsežnost. Hrvaška ekipa pa se je tudi odlično odrezala, saj je zasedla četrto mesto.
Sicer je letos najboljši čušpajs skuhala ekipa Društva Podeželskih žena Kočevske, ki je bila tokrat na tekmovanju drugič, drugo mesto je pripadlo Anki in Brunu Rajšel iz Morave, ki sta bila druga tudi lani, tretje pa gostiteljici tekmovanja Ani Padovac iz Sela. Vsi ostali udeleženci: Polona Vec iz Krkovega nad Faro, Andreja in Albin Likar iz Lukčeve domačije z Vrha pri Fari, Martina in Janko Marinč iz Kočevja, Vladimir Koren in Lado Eberle iz Sapnika in Društvo diabetikov Kočevje, so prejeli priznanja za udeležbo.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se