© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Čokoladni grehi z zlatim sijajem


Janja Grativa
26. 12. 2017, 14.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

So med vašimi bližnjimi takšni, ki prisegajo, da ni sladice brez čokolade?

2017W_Goldene-Schokotaler_JanBrettschneider.jpg
Revija Maja

Potem jim zaprite usta z enim od spodnjih receptov, v katerih ne manjka te grenko-sladke sestavine.

Zlati dukati

Sestavine za 30 piškotov:
50 g sladkorja
1 strok vanilje
½ žličke cimeta
50 g sesekljanih mandljev
50 g sesekljanih lešnikov
200 g temne čokolade (85 % kakava)
100 g mlečne čokolade
25 g masla
zlata živilska barva v prahu

Priprava:

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Sladkor, sredico vaniljinega stroka in cimet zavremo v 50 ml vode. Sirup zmešamo z mandlji in lešniki, stresemo v pekač, obložen s papirjem za peko, in v pečici karameliziramo od 10 do 12 minut, do zlatorjave barve. Vmes enkrat premešamo.

2. Čokolado nasekljamo in skupaj z maslom stopimo nad parno kopeljo. Vmešamo karamelizirane oreščke in maso namažemo v pekač, obložen s papirjem za peko, v plasti, tanki od 3 do 5 mm. Postavimo v hladilnik.

3. Iz ohlajene čokolade izrežemo s kozarcem ali modelom kroge s premerom od 3 do 4 cm. Dukate potresemo z zlatim prahom in hranimo na hladnem.

2017W_Rotwein-Schokoladenkuchen_JanBrettschneider.jpg
Revija Maja

Praznični šarkelj

Sestavine za okrogel pekač (premera 20 cm):
maslo in moka za pekač
100 g temne čokolade (70 % kakava)
250 g masla
200 g sladkorja
4 jajca
250 g moke
1 žlica pecilnega praška
2 žlički začimb za medenjake
2-3 žličke kakava v prahu
125 ml rdečega vina
½ limone
100 g sladkorja v prahu
rdeča živilska barva
75 g vloženih brusnic

Priprava:

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač za šarkelj namažemo z maslom in potresemo z moko. Čokolado naribamo.

2. Maslo kremasto stepemo s sladkorjem. Počasi dodamo jajca.

3. Moko zmešamo s pecilnim praškom, začimbami za medenjake in kakavom. Dodamo jajčni masi. Prilijemo še vino in nazadnje vmešamo čokolado.

4. Testo vlijemo v pekač in pečemo eno uro. Ko je šarkelj pečen, malce počakamo in ga potem zvrnemo iz pekača.

5. Za preliv zmešamo sok pol limone s sladkorjem v prahu in dodamo dve do tri kapljice rdeče barve. Prelijemo prek šarklja in ga na vrhu obložimo z brusnicami.

2017W_Schneeflocken-Plaetzchen_JanBrettschneider.jpg
Revija Maja

Mandljeve snežinke

Sestavine za 40-50 snežink:
100 g temne čokolade (78 % kakava)
125 g moke
2 žlici kakava v prahu
50 g mletih mandljev
250 g sladkorja v prahu
1 ščepec soli
100 g masla
1 rumenjak
2 žlici limoninega soka

Priprava:

1. Za testo nastrgamo čokolado in jo z moko, kakavom, mandlji, 50 g sladkorja v prahu, soljo, maslom in rumenjakom zgnetemo v testo. Zavijemo ga v folijo in za eno uro postavimo na hladno.

2. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo razvaljamo na pomokani površini 3 mm na tanko. Z modeli izrežemo iz testa zvezdice različnih velikosti in jih položimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo 10 minut.

3. Preostali sladkor zmešamo z limoninim sokom v sladkorni led in z njim okrasimo pečene zvezdice.

2017W_Goldener-Hefezopf_JanBrettschneider.jpg
Revija Maja

Pletenka

Sestavine:


150 g temne čokolade (70 % kakava)
½ kocke kvasa
250 ml mlačnega mleka
75 g sladkorja
450 g moke tipa 550
2 žlici kakava v prahu
75 g masla
1 ščepec soli
1 jajce
15 g kokosove maščobe
zlata živilska barva v prahu
sladkorni biserčki

Priprava:

1. Nastrgamo 100 g čokolade. Kvas nadrobimo v mlačno mleko. Sladkor, moko, kakav, maslo, sol in jajce zmešamo s čokolado v gladko testo. Testo preložimo v skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati eno uro.

2. Testo razdelimo na tri dele. Najprej jih zgnetemo v kroglice, potem pa v trakove, dolge 60 cm. Spletemo jih v pletenko in položimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Pustimo vzhajati še 45 minut.

3. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Pečemo 40 minut. Medtem sesekljamo preostalo čokolado in jo s kokosovo maščobo stopimo nad parno kopeljo.

4. S čokolado namažemo pečeno in ohlajeno pletenko. Ko se čokolada strdi, s čopičem nanesemo nekaj zlatega prahu. Dodamo še biserčke za okras.

Preberite tudi: Naj pri kosilu zadiši po Španiji. Kliknite TUKAJ!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.