Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Bučna juha, ki jo morate pripraviti


lokalno
Njena.si
16. 11. 2020, 10.35
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

buca.jpg
Pixabay
Ilustrativna fotografija (Foto: Pixabay)
bucna_juha2.jpg
Pixabay
Bučna juha (Foto: Pixabay)

Za vas smo tokrat pripravili odličen recept za juho iz pečene maslene buče, ki je idealen za hladne novembrske dni. Uporabili smo preproste sestavine, kljub temu pa bo okus odličen. Največja skrivnost je v pripravi. Bučo morate najprej namreč popeči in prav to še dodatno izpostavi okuse. Postrežete jo lahko takoj, ali pa jo najprej ohladite na sobni temperaturi in nato v hladilniku hranite do štiri dni, ali pa v zamrzovalniku do tri mesece.

Sestavine:

•Velika maslena buča (1,5 kg)

•2 žlici olivnega olja

•115 g nasekljane šalotke

•Čajna žlička soli

•4 stroki česna (stisnjeni)

•1/8 čajne žličke muškatnega oreščka

•Sveže mleti črni poper za okus

•750 ml do 1 l zelenjavne jušne osnove (po potrebi)

•1 - 2 žlici masla (za okus)

•Bučno olje za dekoracijo

Postopek:

•Pečico segrejte na 210-220 stopinj Celzija. Bučo vertikalno prerežite na pol in ji izdolbite semena. Obe polovici postavite na pekač na peki papir in ju po bučnem mesu namažite z olivnim oljem, poprajte in solite, nato polovici obrnite in ju na peki papir postavite na ravni del. Postavite v segreto pečico in tam pustite 40 do 50 minut. Če lupina postane rjava, se ne sekirajte, s tem boste buči dodali okus. Pustite, da se buča po pečenju nekoliko ohladi.

•V veliki posodi, primerni za kuhanje juh, segrejte žlico olja na srednji temperaturi, dodajte nasekljano šalotka in žličko soli, vse skupaj mešajte dokler se šalotka ne zmehča in začne dobivati zlati odtenek barve po robovih (3-4 minute). Dodajte česen in mešajte še približno minuto. Mešanico prelijte v mešalnik.

•Z veliko žlico izdolbite meso maslene buče in ga dodajte v mešalnik. Dodajte še muškatni orešček in sveže mleti poper. Dolijte zelenjavno jušno osnovo (ne v celoti, saj jo lahko po potrebi dolijete tudi pozneje). Vse sestavine dobro premešajte, da dobite kremno teksturo. Če želite, da je juha bolj redka, ji dodajte jušno osnovo. Za okus pa dodajte še maslo ter po potrebi sol in poper.

•Če ste uporabili vročo jušno osnovo, je juha že pripravljena za serviranje, če ne, jo prelijte nazaj v posodo za kuhanje in jo še enkrat segrejte.

•Pri serviranju uporabite nekaj kapljic bučnega olja, po okusu posameznika in po želji še pražena bučna semena.

Pa dober tek!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.