© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
84. slanikova pojedina v Unionu

Bronasta medalja Gostišču Dolinšek za gurmansko skalo ribjih dobrot


dolenjski-list
Besedilo in fotografije:  P.  P.
26. 2. 2009, 07.00
Posodobljeno
12:48
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

aljaz_novsak_je_zacel_sam__s_smucem_in_se_nekaj_jedmi_.jpg
M. D.
Aljaž Novšak je začel sam s smučem in še nekaterimi jedmi.
dolinsek_na_sp_jakobova.jpg
M. D.
Gostišče Dolinšek na slanikovi pojedini. (Foto: M. D.)

Za prešernim pustom nastopi čas odrekanja, post. Začne se s pepelnično sredo in traja 40 dni, vse do velike noči. V zvezi s pepelnico je na slovenskem podeželju še ohranjenih nekaj slikovitih šeg. Po mestih pa so se v začetku 20. stoletja uveljavile tako imenovane slanikove pojedine, na katere so vabile vse bolj znane gostilne.

Riba, še posebej ne najbolj cenjen slanik, je pač postna jed. Največja in najbolj čislana je pri nas kmalu postala slanikova pojedina v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani, ki je že od leta 1908 organizirana kot velik kulinarični dogodek.

martin_dolinsek___tinko.jpg
M. D.
Martin Dolinšek - Tinko se najbolj veseli naslednika.

Na včerajšnji kulinarični razstavi kuharskih mojstrovin, narejenih iz različnih sladkovodnih in morskih rib ter morskih sadežev, se je v konkurenci mnogo večjih gostinskih lokalov in hotelov predstavilo tudi Gostišče Dolinšek z Vrha pri Boštanju.

Martin Dolinšek – Tinko pravi, da so po njemu dostopnih podatkih, edini iz Posavja in Dolenjske, ki so se odločili za sodelovanje na tem prestižnem kulinaričnem dogodku.

Vodja projekta v Gostišču Dolinšek je bil njihov mladi, 21-letni kuhar Aljaž Novšak, ob pomoči kuharskega mojstra Dejana Mastnaka, nekdanjega šefa kuhinje v Dvorcu Impoljca in dobitnika Vikendove Zlate žlice.

Sicer pa Tinko Dolinšek uspešno nadaljuje gostinsko tradicijo po nedavno preminulem očetu Martinu, ki je v začetku osemdesetih let postavil lično gostišče na markantni točki, s krasnim razgledom po Dolenjski, Posavju in Zasavju, potem, ko se je vrnil iz Nemčije. Tam, v Stuttgart-Rohru je Dolinšek v svoji restavraciji ne le nudil svojim gostom dobro hrano in jedačo, pač pa je dajal streho našim zdomcem in dejavno sodeloval pri njihovem povezovanju.

Sevničan Aljaž Novšak pripravlja diplomo na mariborski Višji šoli za gostinstvo in turizem, študijsko prakso pa je med drugim opravljal tudi v vrhunski restavraciji Pri lovcu Joška Sirka v italijanskem Krminu, lokalu, ki se ponaša celo z Michelinovo zvezdico. Dejan Mastnak gostuje s svojim bogatim kulinaričnim znanjem v številnih gostinskih lokalih, kjer redno gostijo slow foodarje oz. polžkarje, kot tem jedcem tudi pravijo v Sloveniji. Pogosto je s svojimi mojstrovinami rado viden sodelavec tudi pri Dolinšku na Vrhu, zlasti, ko pripravljajo jedi po naročilu za pogostitev, s cateringom pa po besedah Tinka Dolinška gostišče ustvari že okrog 30 odstotkov prometa, pretežno na Dolenjskem in v Posavju.

Jedilnik za 84. slanikovo pojedino v Ljubljani sta Aljaž in Dejan sestavila skupaj, jedi pa sta v Dolinškovi gostilni pripravljala od torka popoldne, celo noč, vse do šeste ure zjutraj! Ploščo za 8 oseb sta poimenovala Gurmanska skala ribjih dobrot. Ta je prinesla Gostišču Dolinšek že ob prvem sodelovanju na slanikovi pojedini bronasto medaljo in priznanje.

Glavno jed sestavljajo: smučeva zloženka z gomoljasto zelenjavo, lososova terina, nadeta sipa, rakova pralina, tris polente s paradižniki in ribja zelenjava. Aljaž Novšak in Dejan Mastnak sta pripravila za letošnjo slanikovo pojedino tudi tri hladne predjedi: tuno na želeju iz agrumov in muslinsko omako, hobotnični carpaccio in parmezanov kornet z mangovo kremo ter mariniran postrvin zvitek na stročnicah. Z Vrha pri Boštanju so odpeljali v Ljubljano še tri tople predjedi, ki so bile seveda za razstavo že primerno ohlajene: sipine rezance z jakobinko, šparglje in paradižnikovo omako, jastoga na pireju odišavljenim z zvezdastim janežem in brokolijevo omako ter ribjo tortico na treviškem radiču.

pogirnjek_za_poslovno_kosilo_v_gostiscu_dolinsek_.jpg
M. D.
Pogrinjek za poslovno kosilo.

Strogo strokovno ocenjevalno komisijo so prepričali z izvirnostjo in posrečeno kombinacijo jedi. Razstavljene jedi številnih razstavljavcev so obiskovalci kar požirali z očmi, saj so bile tako lepo okrašene in servirane, da so bile prava paša za oči. Nekateri obiskovalci prihajajo na ta izjemni kulinarični dogodke že vrsto let in skrbno poslikajo ali posnamejo razstavljene jedi, da si jih doma v miru še večkrat ogledajo in se o njih pogovarjajo. Da pa bi se sami lotili izdelave tako zahtevnih jedi sicer mika številne, a le redki se lotijo tega dela in se pustijo raje razvajati kuharskim mojstrom v dobrih lokalih.

mama_marica_je_v_kuhiji_se_nepogrsljiva.jpg
M. D.
Mama Marica je še nepogrešljiva v kuhinji.

Gostišče Dolinšek že  več let pripravlja kulinarične tematske večere, v zadnjem času so se uveljavili pogrinjki za okroglimi mizami; o najbližjem slow foodu v marcu je Tinko Dolinšek še skrivnosten. Gostišče bo še letos temeljito prenovilo še prenočitvene zmogljivosti. Sevniški Stilles jim bo opremil šest nadstandardnih dvoposteljnih sob. "Odločili smo se bolj za kakovost, kot, da bi šli v količino, denimo na 50 ležišč. Bolje je malo, pa tisto v redu, na primerni ravni. Tako bomo pridobili štiri zvezdice. Moj oz. naš največji letošnji projekt pa je, ko bom dobil sina," se je družno s svojo soprogo Tadejo v visoki nosečnosti ob tem prešerno nasmejal Tinko.

gostisce_dolinsek.jpg
M. D.
Gostišče Dolinšek na Vrhu pri Boštanju.

Zaupala sta nam, da naj bi se srečni dogodek zgodil blizu prvega pomladanskega dneva in da bo fantku ime Martin, da se bo tako pri Dolinškovih nadaljevala tradicija Martinov. No, vsaj pri družinskih zadevah Tinko ni tako skrivnosten, kot pri kulinaričnih presenečenjih, v katerih uživajo gostje, ki prihajajo na Vrh, bodisi na poslovna kosila, praznovanje raznih jubilejev, mladoporočenci, ali kar tako. Gostje Dolinškovih so bili že številni znani ljudje, med njimi večkrat tudi naš pokojni predsednik, dr. Janez Drnovšek.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.