Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Za zajtrk danes tradicionalno: črni kruh, med, jabolka,...


STA, M. M., foto: I. N.
18. 11. 2011, 09.40
Posodobljeno
05. 12. 2011 · 11:45
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Arhiv Dolenjskega lista
Tradicionalni zajtrk so imeli danes zjutraj tudi na OŠ Mali Slatnik. (Foto: I. N.)

Arhiv Dolenjskega lista

V slovenskih vrtcih in osnovnih šolah danes poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Otroci in šolarji so prvo šolsko uro zajtrkovali črni kruh, med, maslo, mleko in jabolka slovenskega izvora. Mladi so tako spoznavali tudi zdrav način prehranjevanja.

Kmetje, kmetijska podjetja, živilsko-predelovalna podjetja in čebelarji naj bi po napovedih donirali 19.165 kilogramov kruha, 2683 kilogramov masla, 53.663 litrov mleka, 3220 kilogramov medu in 32.040 kilogramov jabolk. V projekt je vključenih 828 osnovnih šol in 707 vrtcev.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, k njemu pa so pristopili še ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvo za šolstvo in šport, ministrstvo za zdravje, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in Inštitut za varovanje zdravja RS.

Osnovni cilj projekta, ki naj bi postal tradicionalen, je izobraževati, obveščati in osveščati najmlajše in šolajočo mladino ter v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil ter o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva.

Na Inštitutu za varovanje zdravja RS opozarjajo, da je uravnoteženo prehranjevanje v obdobju odraščanja zelo pomembno. Zajtrk ima pozitivne učinke na zdravje že, če ga uživamo štirikrat do petkrat na teden. Sestavljen naj bi bil iz polnovrednih žitnih izdelkov (polnozrnati kruh, kaše), beljakovinskih živil (mleko in mlečni izdelki), zelenjave in sadja.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.