Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
BODITE PREVIDNI
Čas branja 1 min.

Slovenci na dan zaužijemo za 130 odstotkov preveč soli


Mare Koren
10. 9. 2022, 12.55
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Slovenci v povprečju še vedno za dobrih 130 odstotkov presegamo priporočeno dnevno količino soli v prehrani. Je to tudi vaša navada?

kuhinjska sol, pokončna .jpg
Dreamstime
Začnite se izogibati vnaprej pripravljeni hrani (sirom in konzervirani hrani) ter dosoljevanju jedi. Prva pomoč oziroma majhen trik, ki bo gotovo zmanjšal vnos soli, je, da z mize umaknete solnico.

Večina nas čez dan nezavedno zaužije preveč soli. Ta je v živilih uporabljena kot ojačevalec okusa, pogosto pa tudi kot konzervans. Priporočen vnos soli za povprečno odraslo osebo je okoli šest gramov na dan, kar je 2,4 grama natrija. S pretiranim vnosom soli obremenjujemo organizem, zlasti ledvice. Pri uživanju slane hrane morajo biti še posebno previdni bolniki s povišanim krvnim tlakom, srčnimi in ledvičnimi boleznimi. Ti naj pozorno odmerjajo sol v prehrani.

Preverjajte deklaracije

Pomembno je, da v trgovini že pred nakupom izdelka preverite deklaracijo o njegovi sestavi. Pazljivo preberite sestavine in premislite, koliko soli boste pri tem obroku vnesli v organizem. Preverite živila, ki jih pogosto kupujete; morda vsebujejo prevelike količine soli, a na to niste niti pomislili. To so sušene mesnine, siri, gotove omake in prelivi za solate, soljene in vnaprej pripravljene ribe, konzervirana hrana, slani prigrizki, juhe ...

salame in sir, narezek.jpg
Dreamstime
Največ soli je v suhih mesninah in siru.

Več soli, več tekočine

Sol je sestavljena iz natrija in klora. Natrij velja za enega izmed najpomembnejših elektrolitov, ki jih potrebuje naše telo. Med drugim je izjemno pomemben za izenačevanje tekočin v telesu. Skupaj s kalijem sta pomembna pri vzdrževanju električnih impulzov, ki prehajajo med membranskimi stenami. Pomagata pa tudi pri prenašanju signalov do živčnih končičev in pri krčenju mišic.

Sol naj bo jodirana

Jod je ključni element za zdrav razvoj fetusa in dojenčka. Omogoča normalen razvoj mentalnih sposobnosti in je nujno potreben za pravilno delovanje ščitnice. Če želimo v hrani ohraniti čim več joda, jo je treba soliti skoraj na koncu kuhanja, saj se ta med kuhanjem oziroma toplotno obdelavo izgublja. Dober vir joda so ribe, morski sadeži, morske alge, jajca, mleko in mlečni izdelki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.