© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Prehranske navade, ki slabijo imunski sistem


Uredništvo
16. 8. 2025, 07.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Predstavljamo vam navade, ki najbolj slabijo obrambni sistem telesa in se jih moramo zato strogo izogibati.

alkohol, alkoholizem, pitje alkohola
Profimedia
Raziskave kažejo, da obstaja kritična povezava med čezmernim pitjem alkohola in poslabšanim imunskim sistemom.

Imunski sistem, ki nas ščiti pred vsakodnevnimi napadi mikrobov in virusov, pogosto jemljemo za samoumevnega, a prav določene vsakodnevne navade, ki se jih niti ne zavedamo, ga tiho slabijo. Spoznajte glavne krivce, ki uničujejo vašo obrambo, in se naučite, kako jih odpraviti, da boste ohranili svoje telo zdravo in močno.

Čezmerno pitje alkohola

Raziskave kažejo, da obstaja kritična povezava med čezmernim pitjem alkohola in poslabšanim imunskim sistemom. Posledici sta med drugim povečana dovzetnost za pljučnico in večja verjetnost razvoja sindroma akutnega respiratornega stresa (ARDS). Drugi opaženi učinki vključujejo povečano tveganje za sepso, večjo pogostost pooperativnih zapletov, slabo celjenje ran ter počasnejše in manj popolno okrevanje po okužbah.

prehrana
Profimedia
Raziskave so pokazale, da so se ljudem, ki so ponoči prehranjevali s 100 grami sladkorja, zmanjšale sposobnosti imunskih celic, da se ubranijo pred škodljivimi bakterijami.

Pretiravanje s soljo

Pretirano soljena hrana povzroča težave, kot so zadrževanje tekočine v telesu in visok krvni tlak. Raziskave kažejo, da lahko preveč soli povzroči številne pomanjkljivosti pri delovanju imunskega sistema. Raziskovalci so ugotovili tudi, da se je telo bistveno manj sposobno bojevati z bakterijskimi okužbami, kadar ledvice izločajo presežek natrija. Nove znanstvene raziskave podpirajo boljše razumevanje razmerja med odvečnim natrijem in imunskim sistemom.

V skladu s prehranskimi smernicami je priporočena dnevna meja natrija za zdrave odrasle pod 2300 mg na dan, kar je manj od dejanskega povprečnega vnosa 3440 mg na dan. Po podatkih CDC več kot 70 % porabe natrija prihaja iz predelane hrane. Najboljši način omejitve vnosa soli je omejitev visoko predelanih izdelkov, kot so konzervirana in predelana hrana. Kombiniranje soli z drugimi začimbami, na primer z zelišči in začimbami, pa pomaga tudi zmanjšati potrebo po prenajedanju.

sol, soljenje
Profimedia
Pretirano soljena hrana povzroča težave, kot so zadrževanje tekočine v telesu in visok krvni tlak.

Uživanje sladkorja

Raziskave kažejo, da pretirano uživanje sladkorja slabi naše duševno zdravje, zmanjšanje sladkorja v prehrani pa koristi izboljšanju imunske podpore. Raziskave so pokazale, da so se ljudem, ki so ponoči prehranjevali s 100 grami sladkorja, zmanjšale sposobnosti imunskih celic, da se ubranijo pred škodljivimi bakterijami. Največji posledični učinki so bili odkriti eno in dve ure pozneje, vendar so po zaužitju ostali do pet ur in več.

To seveda ne pomeni, da se morate sladkorju v celoti odpovedati, vsekakor pa je glavni cilj pri izboljšanju življenjskih navad izogibanje presežku vnosa sladkorja. Svetovno združenje za srce priporoča omejitev dodanega sladkorja pri jedi na največ šest čajnih žličk na dan za ženske in devet na moške.

Če ste nagnjeni k pretiranemu uživanju sladkih dobrot, jih poskusite nadomestiti z bolj zdravimi (presnimi) sladicami. Poskrbite za bolj zdrave življenjske navade: druženje z bližnjimi, meditacijo, telovadbo, ki v skupnem zmanjšujejo potrebo po jedi.

Pretirano uživanje kofeina

Čaj in kava varujeta naše zdravje zaradi visokih ravni antioksidantov, ki preprečujejo številna vnetja. Vendar pretirano uživanje kofeina lahko ogrozi naš spanec, kar lahko poveča vnetje celic in ogrozi celoten imunski sistem. Da bi kar se da okrepili delovanje imunskega sistema, uživajte pijače, ki vsebujejo kofein, ne pa hranil iz sladkorja ali umetnih sladil, kot so energijske pijače. Vsaj šest ur pred spanjem ne uživajte čaja in kofeina, da preprečite motnje spanja.

Izpuščanje vlaknin v prehrani

Raziskave kažejo, da ustrezen vnos prehranskih vlaknin in probiotikov podpira zdrav imunski sistem, z zaščito pred virusi vred. Vlaknine urejajo in izboljšujejo prebavo, pomagajo čistiti telo, krepijo imunski sistem in pripomorejo k našemu boljšemu splošnemu razpoloženju. Ustrezna količina vlaknin spodbuja tudi boljši spanec. Najboljši način izboljšanja vnosa vlaknin je uživanje polnovredne hrane, vključno s sadjem in zelenjavo, polnozrnatimi žiti, stročnicami (čičerka, fižol, grah, leča), oreščki in semeni. Izogibajte se nezdravim prigrizkom.

Pomanjkanje zelene zelenjave v prehrani

Za zdravo delovanje organizma je potrebna pestra in raznovrstna prehrana, vendar zelena zelenjava še najuspešneje pripomore k izboljšanju telesne odpornosti. Zelena zelenjava vsebuje ključna hranila, denimo vitamin A in C ter folat, za katere je znano, da pomagajo krepiti imunski sistem. Zelena zelenjava vsebuje tudi bioaktivne spojine, ki sproščajo kemični signal v telesu, ta pa optimizira imunost v črevesju za 70–80 % imunskih celic ter daje občutek sitosti. Najbolj blagodejna živila za imunski sistem so brokoli, brstični ohrovt, zelje itd.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.