
Ribe naj bodo na jedilniku vsak teden
Ribe so odličen vir beljakovin, koristnih maščob ter vitaminov in mineralov. V kombinaciji z zelenjavo predstavljajo kakovosten, uravnotežen in lahko prebavljiv obrok, zato jih na svoj jedilnik vključite vsak teden.

Koristno živilo
Manjše ribe, ki jih uživamo skupaj s kostmi, so odličen vir vitamina D, kalcija in fosforja, morske ribe pa tudi vir joda in selena. Manjše modre mastne morske ribe, kot so sardela, skuša, postrv, losos in tuna, so bogate tudi z omega-3 maščobnimi kislinami, zato bi moral njihov delež predstavljati polovico priporočene količine. Ribe je sicer priporočljivo uživati 1- do 2-krat tedensko, tedenski jedilnik pa naj bi vseboval okoli 200 gramov ribjega mesa.
Ali znate pravilno shraniti ribe?
Nakup svežih ali zamrznjenih rib naj bo zadnje opravilo pred odhodom domov. Ribe po nakupu shranite v hladilni vreči oziroma torbi s hladilnimi vložki, prenos oziroma prevoz od trgovine do doma pa naj bo čim hitrejši. Doma ribe čim prej pospravite v hladilnik, pri tem pa poskrbite, da se ne dotikajo drugih živil ter preprečite morebitno izcejanje mesnega soka na druga živila.
Ribe vedno toplotno obdelajte
Ribe so hitro pokvarljivo živilo, zato je varna in higienska priprava še posebej pomembna. Pred pripravo si dobro umijte roke ter pazite na higieno pribora in opreme.
Pri pripravi rib uporabljajte čim manj soli. Sicer pa gredo ribe z roko v roki z začimbami in zelišči, kot so peteršilj, rožmarin, timijan, majaron, koriander, ter se odlično ujamejo z limoninim ali limetinim sokom.
Uživanje surovih rib lahko predstavlja tveganje za okužbe in zastrupitve, zato je ribo priporočljivo toplotno obdelati. Pri tem si lahko pomagate z vbodnim termometrom, ki bo izmeril središčno temperaturo ribe.
Za pripravo rib ali ribjih jedi sta najbolj priporočljiva peka v pečici in na žaru ter dušenje v lastnem soku. Cvrtje strokovnjaki odsvetujejo. Če se ocvrtim ribam kljub temu ne morete upreti, pa za to uporabite kakovostno olje, na primer oljčno, sončnično ali olje oljne ogrščice. Pripravljeno ribjo jed zaužijte čim prej po pripravi. Če jo boste zaužili hladno, pa jo shranite v hladilniku oziroma na temperaturi do 5 °C.
Navdušujejo tudi gurmane
Ribe in morski sadeži so odlično živilo in lahko predstavljajo kakovosten in uravnotežen obrok. Pripravite lahko povsem preprosto jed, kot je riba z blitvo, ali pa se lotite drugih jedi, ki bodo navdušile tudi gurmane. Na primer ribji brodet, file bele ribe na solati rukole, zelja in pečenega češnjevega paradižnika in hobotnica v pečici s krompirjem. Dober tek!
Po sveže in zamrznjene ribe v Spar
V Sparovi ribarnici vam je vedno na voljo široka ponudba svežih, pa tudi zamrznjenih rib, morskih sadežev, mehkužcev, in ribjih filejev brez kosti. Prijazno osebje vam bo priskočilo na pomoč z nasvetom za shranjevanje in pripravo rib, z veseljem pa vam izbrane ribe tudi očistijo.
V Sparu se lahko pohvalijo s širino izbire, saj so vam vedno na voljo tudi kakovostno in sveže meso in mesni izdelki, mlečni izdelki, kruh in pekovsko pecivo, pestra ponudba svežega sadja in zelenjave, številnih vegetarijanskih in veganskih izdelkov ter izdelkov brez laktoze in glutena. Nad pestro ponudbo, ki je pogosto navdih za njegove jedi, se navdušuje tudi Luka Pangos, zmagovalec 10. sezone šova MasterChef Slovenija.
Viri:
1. Prehrana.si, Ribe, dostopno na:
https://www.prehrana.si/zivila/ribe?highlight=WyJyaWJlIl0=
2. Prehrana.si, Varno uživanje rib, dostopno na:
https://www.prehrana.si/clanek/103-varno-uzivanje-rib?highlight=WyJyaWJlIl0=
Trenutno
8 °C
Oblačno
četrtek, 13. 3
Deževno
petek, 14. 3
Deževno
sobota, 15. 3
Deževno
7-dnevni obeti