
Oni so jedli, mi pa trpimo posledice
Naši predniki so začeli hrano drugače okušati po tistem, ko so se odcepili od prednikov šimpanzov, menijo raziskovalci. Analiza genov neandertalcev in drugih izumrlih človeških prednikov je nadalje pokazala, da sodobni človek veliko bolje prebavlja škrob kot pa kateri koli drugi znan član človeškega družinskega drevesa, saj premore trikrat več kopij gena za encim, ki skrbi za razgradnjo škroba.

Čeprav je o njihovih načinih življenja znanega le malo, bi vedenje o njihovi prehrani lahko pripomoglo k boljšemu razumevanju evolucije človeškega rodu. Da bi več izvedeli o življenju neandertalcev in denisovancev, so raziskovalci pred tem zbrane gene, povezane s prehranjevanjem sodobnega človeka.
Znanstveniki so odkrili zakrneli gen, povezan z močjo čeljusti. Da imamo relativno šibke, gre pripisati razvoju kuhanja.
Spremembe v prehranjevanju, kot so kuhanje hrane, udomačevanje rastlin in živali, so igrale pomembne vloge v evoluciji človeškega rodu. Raziskovalci so se osredotočili na gene za okušalne receptorje. Ugotovili so, da sta dva gena za receptorje grenkega okusa pri človečnjakih mutirala po tistem, ko so se slednji odcepili od prednikov šimpanzov. Človečnjaške različice so takrat prenehale delovati. Ta mutacija pa se je zgodila še pred delitvijo na neandertalce in denisovance, vendar pa ni znano, katerim kiselkastim okusom so ti receptorji bili namenjeni. Raziskovalci domnevajo, da je šlo za substance, specifične za opice, ki pa so umanjkale z jedilnikov človečnjakov.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
8 °C
Deževno
četrtek, 13. 3
Deževno
petek, 14. 3
Deževno
sobota, 15. 3
Deževno
7-dnevni obeti