
Nove prehranske smernice v vrtcu: Lani več hrane v odpad
Vrtec Ptuj pri uvajanju novih prehranskih smernic ni naletel na večje ovire, čisto brez težav pa seveda tudi ne gre. Čeprav prilagajanje novim okusom zahteva potrpežljivost, otroci že kažejo napredek. »Z doslednostjo in pozitivnim pristopom bomo poskušali dokazati, da lahko zdrava prehrana postane del vrtčevskega vsakdana,« je prepričana ravnateljica Mateja Lobenwein, ki hkrati priznava tudi, da se je lani količina bioloških odpadkov povečala za približno 10 odstotkov.

V vrtcu so z letošnjim šolskim letom začeli še bolj dosledno slediti novim prehranskim smernicam. Pri uvajanju novih jedi so se srečali z začetnimi izzivi, saj otroci nekaterih okusov niso vajeni. Na jedilniku je več polnozrnatih izdelkov, obogatenih žitaric, stročnic, pripravljenih namazov in sezonske zelenjave. Ukinili so paštete in hrenovke, namesto katerih sedaj ponujajo kakovostnejše mesne izdelke, kot so telečje hrenovke in kuhan pršut. Nekatere jedi, kot sta ajdova kaša in riž, kombinirajo, da otroci lažje sprejmejo nove okuse.
»Naše kuharice same pripravljajo čokoladno-lešnikov namaz namesto Nutelle, pa razne mesne in druge namaze. Naša želja je, da se v čim večji meri izognemo hitro pripravljeni in predelani hrani,« je povedala sogovornica.
Štiri tone odvržene hrane mesečno
Vrtec Ptuj na mesečni ravni v povprečju pridela okoli 3,8 tone biološkega odpada, kar je približno pet kilogramov na otroka.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
10 °C
Delno oblačno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Oblačno
7-dnevni obeti