
Kam s staro hrano
Raziskava Evropske komisije (EK) je pokazala, da v EU vsako leto zavržemo ogromno živilskih odpadkov, kar 180 kilogramov na prebivalca ali drugače povedano za 250 evrov hrane. Zato smo za vas pripravili uporabne nasvete, kako ravnati s presežki hrane.

- Iz sadja pripravite preprosto marmelado ali smuti, ki ga lahko do osem ur hranite v hladilniku ali zamrznete in pojeste kot sladoled oziroma v kockah dodate vodi in si tako pripravite svoj sadni napitek.
- Skoraj vso zelenjavo (bučke, cvetača …) lahko posušite v pečici oziroma iz nje naredite zelenjavni čips, ki bo v steklenem kozarcu zdržal vsaj mesec dni.
- Ostanke riža lahko uporabite za mlečni riž, solato, riževe ocvrtke ali ga naslednji dan dodate juhi, mesnim kroglicam … Z rižoto lahko nadevate paprike ali drugo zelenjavo. Enako lahko naredite z ajdovo kašo.
- Ostanke testenin lahko ohladite in jih naslednji dan uporabite v solati ali kot hladno prilogo.
- Če vam ostane pire krompir, ga lahko uporabite za zgostitev juhe ali omake oziroma mu dodate jajca, moko ter začimbe in iz njega naredite krokete.
- Iz ostankov pečenih ali kuhanih rib lahko naredite različne namaze ali jih naslednji dan vmešate v solato.
Vse to in še več vas čaka v najnovejši Lepi&Zdravi!
Trenutno
9 °C
Deževno
četrtek, 13. 3
Deževno
petek, 14. 3
Deževno
sobota, 15. 3
Deževno
7-dnevni obeti