Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kam s staro hrano


Maša Rener
28. 2. 2015, 18.17
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:56
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Raziskava Evropske komisije (EK) je pokazala, da v EU vsako leto zavržemo ogromno živilskih odpadkov, kar 180 kilogramov na prebivalca ali drugače povedano za 250 evrov hrane. Zato smo za vas pripravili uporabne nasvete, kako ravnati s presežki hrane.

Promocijsko gradivo

- Iz sadja pripravite preprosto marmelado ali smuti, ki ga lahko do osem ur hranite v hladilniku ali zamrznete in pojeste kot sladoled oziroma v kockah dodate vodi in si tako pripravite svoj sadni napitek.

- Skoraj vso zelenjavo (bučke, cvetača …) lahko posušite v pečici oziroma iz nje naredite zelenjavni čips, ki bo v steklenem kozarcu zdržal vsaj mesec dni.

- Ostanke riža lahko uporabite za mlečni riž, solato, riževe ocvrtke ali ga naslednji dan dodate juhi, mesnim kroglicam … Z rižoto lahko nadevate paprike ali drugo zelenjavo. Enako lahko naredite z ajdovo kašo.

- Ostanke testenin lahko ohladite in jih naslednji dan uporabite v solati ali kot hladno prilogo.

- Če vam ostane pire krompir, ga lahko uporabite za zgostitev juhe ali omake oziroma mu dodate jajca, moko ter začimbe in iz njega naredite krokete.

- Iz ostankov pečenih ali kuhanih rib lahko naredite različne namaze ali jih naslednji dan vmešate v solato.

Vse to in še več vas čaka v najnovejši Lepi&Zdravi!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.