Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kaj smete jesti in česa ne na prazen želodec


Tina Lucu
27. 11. 2019, 14.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zajtrk je zelo pomemben za dober dan, zato pazite, da že zjutraj ne pojeste kakšne hrane, ki ne prija vašemu želodcu - preveč kisline ali druge dražeče sestavine povzročajo bolečine v trebuhu ali pa še kaj hujšega.

ovseni kosmici.jpg
profimedia
ovseni kosmiči z jabolki

Ni dobro na prazen želodec:

 Rogljički - vse, kar vsebuje veliko kvasa, raje pojejte pozneje čez dan. Na primer ob popoldanski kavi. Drugače boste imeli razdražen želodec in boste napihnjeni.

 Paradižnik - v paradižniku je sicer veliko zdravih učinkovin, vendar pa lahko vitamini in antioksidanti v kombinaciji s preveliko želodčne kisline privedejo do neprijetnih bolečin v želodcu.

 Sladke, gazirane pijače - kola in podobne pijače poženejo vrednosti inzulina v nebo. Tudi fosforna kislina, ki jo najdete celo v gazirani vodi, zviša želodčno kislino in povzroči zgago.

dreamstime_m_113559193.jpg
dreamstime
Banane vsebujejo veliko železa, zato se priporočajo ljudem, ki so anemični.

 Citrusi - vsebujejo še posebej veliko sadne kisline, ki na tešč želodec poveča tveganje za vnetje želodčne sluznice.

 Banane - v njih je veliko magnezija. Vendar pa se v želodcu v krvi tako hitro poveča vsebnost magnezija, da lahko visoko neravnovesje škodi srcu. Poleg tega vsebujejo veliko sladkorja, ki poviša nivo inzulina.

Citrus.jpg
Profimedia
Citrusi vsebujejo veliko vitamina C in drugih snovi, ki ščitijo pred boleznimi, še posebej pred gripo in prehladom.

 To dobro dene praznemu želodcu:

 Ovseni kosmiči - balastne snovi znižajo nivo holesterola in nas dobro nasitijo. Poleg tega zaščitijo želodčno sluznico pred škodljivimi kislinami.

Ajda - spodbuja prebavo in poleg tega vsebuje veliko beljakovin in železa.

Oreščki - normalizirajo pH želodca in naj bi celo zmanjševali razjede. Vsebovana maščoba nasiti za dlje časa.

borovnice.jpg
Profimedia
borovnice na prazen želodec

Borovnice - izboljšajo krvni tlak in pospešijo presnovo. Poleg tega so dobre tudi za spomin.

Lubenica - ker vsebuje pretežno vodo, telo tako že zjutraj dobi dovolj tekočine. Likopen, naravno rdeče barvilo, je poleg tega dober za oči in srce.

Jajca - kdor za zajtrk poje jajca, bo čez dan zaužil manj kalorij.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 43, 18.10.2019


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.