© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zakaj so jajčevci tako dobri za vaše zdravje?


Uredništvo
20. 9. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jajčevci, s svojim prepoznavnim vijoličnim sijajem in vsestranskostjo v kuhinji, so več kot le okusna zelenjava.

jajčevci
Profimedia
Za ljudi s sladkorno boleznijo ali tiste, ki želijo uravnavati raven krvnega sladkorja, so jajčevci odlična izbira.

V zadnjih letih so si pridobili sloves prave superhrane, in to z dobrim razlogom. Njihova bogata hranilna vrednost in številne zdravstvene koristi so prepričljiv razlog, da jih redno vključite v svojo prehrano.

Hranilna bomba z malo kalorijami

Jajčevci so izjemno nizkokalorični, a bogati z vlakninami, vitamini in minerali. Vsebujejo pomembna hranila, kot so kalij, mangan, folat in vitamin K, ki so ključni za številne telesne funkcije. Visoka vsebnost vlaknin pomaga pri dolgotrajnem občutku sitosti, kar je odlično za tiste, ki si prizadevajo za nadzor telesne teže.

Ključna vloga antioksidantov

Ena izmed najpomembnejših koristi jajčevcev se skriva v njihovi lupini. Ta namreč vsebuje močan antioksidant, imenovan nasunin. Nasunin spada med antocianine, pigment, ki daje jajčevcu njegovo značilno vijolično barvo. Raziskave kažejo, da nasunin deluje kot močan zaščitnik možganskih celic pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.

Poleg tega jajčevci vsebujejo še druge fenolne spojine, kot je klorogenska kislina, ki pomagajo zniževati raven slabega holesterola. Ker je večina teh koristnih snovi v lupini, je priporočljivo, da jajčevce uživate z njo.

945529_profimedia-0340282135.jpg
Profimedia
Jajčevci so izjemno nizkokalorični, a bogati z vlakninami, vitamini in minerali.

Podpora zdravju srca in ožilja

Preberite še

Redno uživanje jajčevcev lahko močno pripomore k zdravju srca. Vlaknine v jajčevcih pomagajo zniževati raven holesterola v krvi, medtem ko kalij podpira uravnavanje krvnega tlaka. S tem zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. Antioksidativne lastnosti jajčevcev tudi pomagajo v boju proti vnetjem, ki so pogosto povezana s srčnimi obolenji.

Uravnavanje krvnega sladkorja

Za ljudi s sladkorno boleznijo ali tiste, ki želijo uravnavati raven krvnega sladkorja, so jajčevci odlična izbira. Vlaknine upočasnjujejo prebavo in absorpcijo sladkorja, kar preprečuje nenadne skoke ravni glukoze v krvi. Poleg tega fenolne spojine v jajčevcih lahko zmanjšajo aktivnost encimov, ki pretvarjajo škrob v sladkor, kar dodatno prispeva k stabilizaciji krvnega sladkorja.

jajčevci
Profimedia
Vlaknine v jajčevcih pomagajo zniževati raven holesterola v krvi, medtem ko kalij podpira uravnavanje krvnega tlaka.

Nasveti za pripravo

Da bi iz jajčevcev izvlekli največ hranil, jih pripravite na način, ki ohranja njihove dragocene sestavine. Namesto cvrtja, ki poveča vsebnost maščob, jih raje pečite v pečici, na žaru ali jih dodajte v juhe in enolončnice. Tako boste ohranili vse antioksidante in vlaknine ter jih uživali v polnosti. S svojo nevtralno teksturo se odlično podajo k številnim jedem, od musake in ratatouillea do preprostih pečenih rezin z začimbami.

Vključite to vijolično poslastico v svoj jedilnik in telesu privoščite bogato kombinacijo antioksidantov, vitaminov in mineralov, ki vam bodo pomagali na poti do boljšega zdravja.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.