V Semiču je bila že 18. razstava drobnice


Boris Grabrijan
5. 6. 2012, 11.50
06. 06. 2012 · 09:45
Deli članek

a_semi___12_002.jpg
Arhiv Lokalno.si
a Semič 12 002
a_semi___12_008.jpg
Arhiv Lokalno.si
a_semi___12_023.jpg
Arhiv Lokalno.si
a_semi___12_052.jpg
Arhiv Lokalno.si

V času ponovnega razvoja reje ovac in koz v Beli krajini v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je novoustanovljeno Društvo rejcev drobnice Bele krajine organiziralo prvo razstavo v Semiču, ki sicer ni imel tovrstne tradicije, premogel pa je kar nekaj prizadevnih zanesenjakov, ki so se zagnano lotili organizacije. Kljub drugačnim pogledom v začetku (da bi se razstava pripravila vsako leto na drugem kraju) je prevladal predlog, da Semič ostane prizorišče vsakoletne razstave. Belokranjski rejci se lahko tudi pohvalijo z razstavo z najdaljšo tradicijo, saj doslej še nobenemu drugemu društvu rejcev drobnice v Sloveniji ni uspelo organizirati 18 razstav z neprekinjeno vsakoletno tradicijo.

Tokrat je minulo nedeljo na ogled postavilo svoje živali 11 rejcev iz različnih koncev Bele krajine, tako kot v reji pa so tudi na razstavi prevladovale ovce. Tričlanska rejska komisija: Drago Hutar, Anton Bebar in Boris Grabrijan je ocenila vse razstavljene živali in pokal najlepše skupine živali dodelila Stanku Pašiču iz Štrekljevca, rejcu ovc pasme Belokranjska pramenka; za najlepšo skupino razstavljenih koz pa je dobil pokal Janez Škrinjar iz Semiča, rejec burskih koz. Poleg drobnice je bilo na ogled tudi avtohtono cikasto govedo in ovčarski ter pastirski psi različnih pasem. Društvo rejcev Šentjernejskega petelina paa je prav tako nudilo peteline in jarkice iz svoje reje.

Na tradicionalnem ocenjevanju jagnječje pečenke je sodelovalo 11 pečenjarjev, naziv mojstra pa je pripadel Jožetu Črniču iz Fučkovcev, drugo in tretje mesto pa sta zasedla Jože Pezdirc in Anton Husič iz Gribelj, rejci pa so na tradiconalni način pekli tudi jagnje na prostem. V ovčarskem 4X4 so morali obiskovalci uganiti težo razstavljenega ovna, za katerega je bilo komisijsko ugotovljeno, da tehta 80 kilogramov, točno težo pa so uganili trije srečneži, ki so za nagrado dobili jagnje.

Tudi sicer je bilo na prireditvi veliko dodatnih aktivnosti - poleg stojnic z opremo in za rejce in proizvodi, ki so rezultat dela živinorejcev tudi zelo zanimiv prikaz razseka in priprave jagnječega mesa, ki ga je izvedel Jože Zalar. Obiskovalci pa so lahko uživali v tradicionalni ponudbi ovčjega golaža in jagnječe pečenke.

Glede na razmere v Sloveniji in žal tudi v Beli krajini pa je nujno poudariti, da je bilo vse ponujeno meso porekla domačih rejcev, ki tudi sicer odločno zavračajo metode nekaterih drugih organizatorjev množičnih prireditev, ki se poslužujejo tudi uvožene jagnjetine, kar zagotovo škodi ugledu in kakovosti povsod po Sloveniji znane belokranjske jagnječje pečenke, na dolgi rok pa težko pridobljene potrošnike odvrača od tega izredno kvalitetnega mesa. V zadnjih dvajsetih letih se je predvsem z nenehnim prizadevanjem in promocijo Zveze društev rejcev drobnice Slovenije poraba jagnječjega mesa povečala za 5 X.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.