
V Deželi kozolcev bodo praznovali



V šentrupertskem muzeju na prostem se pripravljajo na praznovanje 2. rojstnega dneva. »Dežela kozolcev je zagotovo postala generator hitrejšega turističnega razvoja za Mirnsko dolino,« je ob predstavitvi dogajanja dejal župan Rupert Gole. Drugo obletnico bodo obeležili 7. junija, glasbeni večer bo pod kozolci popestril Policijski orkester, vstop pa bo brezplačen.
Deželo kozolcev je sicer v dveh letih obiskalo že več kot 38.000 registriranih obiskovalcev iz 42 držav. »Naši obiskovalci se lahko pobliže spoznajo s kozolci kot vrhunskimi dosežki ljudskega stavbarstva v lesu. Skozi stoletni razpon razvoja lesnih konstrukcij se lahko marsikaj naučimo tudi za prihodnost, v kateri les spet dobiva svoj pravi pomen. Za razvoj lokalnega okolja so tovrstni projekti izredno pomembni in dobrodošli,« pripoveduje Gole in dodaja: »Z vsem, kar ponujamo, smo omogočili, da si številni obiskovalci lahko ogledajo avtohtono slovensko kulturno dediščino. Kozolec predstavlja enega izmed biserov slovenske gradnje v lesu. Hkrati pa smo s tem dosegli hitrejši turistični razvoj tako Mirnske doline kot tudi širše okolice.«
V Šentrupertu se sicer še posebej veselijo dogodka 20. junija, še pravi Gole, ko bodo v muzeju na prostem gostili največji glasbeno-kulinarični dogodek pri nas – prvi festival Izbor. »Dežela kozolcev bo takrat sprejela dva tisoč obiskovalcev in tako jih bomo skupaj zabeležili že več kot 40.000.«
Kot dodaja župan, si v Šentrupertu želijo več tovrstnih prireditev, ki privabijo tako goste iz tujine kot tudi tiste z višjo kupno močjo. »Na ta način lahko tudi Mirnska dolina svojo gostinsko in nastanitveno ponudbo bolje unovči. Ob dogodku 20. junija so praktično vse nastanitvene kapacitete že zasedene. Verjamem, da bodo tiste dni polne tudi tukajšnje gostilne in bari in to je pravzaprav tisto, kar smo želeli doseči z Deželo kozolcev – da pripelje goste, ki potem razpršeni po Mirnski dolini in širše trošijo denar in to je pravzaprav turizem,« še meni Gole.
Na vrhunskem kulinarično-glasbenem dogodku, ki ga organizirata Franci Kek in vrhunski gostinec Tomaž Kavčič, bodo gostje lahko okušali vrhunska vina in tudi hrano kuharjev, ki so si pridobili Michelinove zvezdice, med drugim bodo gostili kuharske mojstre iz italijanskega Neaplja, pa iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije. Dogajanje bodo obogatili z atraktivnim glasbeno-zabavnim programom in drugim dogajanjem. Kot pravi Kek, bodo imeli imetniki vstopnic, teh so prodali že več kot polovico, brezplačno neomejeno pokušanje vin med 17. in 24. uro, hrano izbranih kuharskih mojstrov pa med 18.30 in 21.30.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
6 °C
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
sreda, 19. 3
Jasno
7-dnevni obeti